Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Epidemiológ varuje pred novým variantom KORONAVÍRUSU: Je najhorší na svete, nepomáha ani očkovanie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nebezpečný nový podvariant koronavírusu spôsobuje zmätok v USA a Spojenom kráľovstve. Epidemiológ ho označil za momentálne najhorší variant na svete. Podľa jeho slov ide o americký variant a testovanie výhradne čínskych turistov považuje za diskriminačné. Experti sa domnievajú, že nový kmeň je odolnejší voči vakcínam.

Nový kmeň nazvaný XBB15, ktorý je novou verziou variantu omikron, sa prvýkrát objavil v New Yorku. Rýchlo sa však rozšíril do iných častí v celom štáte a v regióne Nové Anglicko, ako aj vo Veľkej Británii, informuje NBC News. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa prípady XBB15 za posledný týždeň takmer zdvojnásobili. Americký epidemiológ Eric Feigl-Ding nedávno na Twitteri zdieľal sériu alarmujúcich príspevkov týkajúcich sa takzvaného super variantu. Varoval, že patrí "medzi doteraz najviac imúnne varianty" a že je to "jeden z najlepších variantov na napadnutie ľudských buniek". Šíri sa oveľa rýchlejšie ako staršie kmene. 

Feigl-Ding zároveň skritizoval postupy CDC. "Hospitalizácie sa už približujú k šialeným úrovniam omikronu z minulej zimy. Tieto čísla nezahŕňajú nemocnice pre veteránov a chýbajú aj údaje z niekoľkých štátov. Takže to môže byť horšie." Podľa experta neupozorňujeme dostatočne v súvislosti s novou vlnou XBB15. "SARS-CoV-2 v odpadových vodách je teraz celoštátne na vyššej úrovni ako na jar 2020 alebo pri vlne alfa v zime 2020/2021. New York trpí najväčšou hospitalizáciou v dôsledku covidu-19 za posledný rok. Je to preto, že XBB15 nie je typický omikron. Je to špeciálny variant, ktorý je ďalej mutovaný," vysvetlil. 

Epidemiológ tiež spomenul rozhodnutie zaviesť nové obmedzenia pre čínskych cestovateľov. Nesúhlasí s ním, pretože XBB15 sa prvýkrát objavil v New Yorku. Reči o zákazoch cestovania do Číny alebo testovanie len Číňanov sú preto podľa neho diskriminačné. "XBB15 je momentálne najhorší variant na svete. V skutočnosti je to americký variant." 

Rovnaký názor zdieľa aj expert na infekčné choroby z University of Minnesota Michael Osterholm. "Ironicky, pravdepodobne najhorším variantom, ktorému svet práve čelí, je XBB," povedal pre agentúru Reuters. Podľa všetkého XBB15 nespôsobuje iné príznaky nákazy ako ostatné kmene. Vďaka mutáciám získal schopnosť vyhnúť sa vakcínam a posilňovacím dávkam, čo následne môže spôsobiť ďalšie prelomové prípady.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19XBB15
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu