Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vyliezla na rekordný počet osemtisícoviek

Dhaulágirí
Dhaulágirí (Zdroj: Život)

BRATISLAVA - Rakúšanka Gerlinde Kaltenbrunner sa dnes stala vôbec prvou ženou, ktorá vystúpila na 11 vrcholov s výškou viac ako osemtisíc metrov. Všetky pritom absolvovala bez kyslíkového prístroja.

Rekordný zápis dosiahla po tom, ako vo štvrtok v Nepále úspešne zvládla výstup na siedmy najvyšší vrchol sveta Dhaulágirí vysoký 8167 metrov. "Napriek vetru, ktorý dosahoval rýchlosť okolo šesťdesiat kilometrov za hodinu, išlo všetko výborne," uviedla v telefonickom rozhovore pre magazín OONachrichten šťastná horolezkyňa.

Kaltenbrunner sa o výstup Dhaulágirí pokúšala už v máji 2007, jej plány ale vtedy zmarila ničivá lavína. Najbližšími horolezeckými cieľmi Rakúšanky sú vrcholy Lhotse (výška 8516 metrov nad morom) a legendárny K2 (8611 metrov). Po zdolaní tejto dvojice vrcholov jej do kompletnej zbierky osemtisícoviek bude chýbať už len jedna méta - najvyšší vrch sveta Mount Everest.

Výstup na všetkých 14 osemtisícoviek zvládlo doteraz iba 14 horolezcov. Tým štrnástym sa stal vo štvrtok 1. mája Ekvádorčan Ivan Vallejo. V súčasnosti pôsobí v Himalájach aj poľsko-slovenská expedícia, v ktorej je aj 56-ročný Piotr Pustelnik. Tomu do uzavretia "Koruny Himalájí" chýba už iba Annapurna (8091 m n.m.).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu