Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ťavy sa stali obrovským strašiakom: Dôvodom je nebezpečná choroba! Je horšia ako COVID

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V súvislosti s Majstrovstvami sveta v Katare sa množia upozornenia týkajúce sa možností šírenia ťavej chrípky. Britská zdravotnícka organizácia UK Health Security Agency (UKHSA) apeluje na lekárov, venovali zvýšenú pozornosť pacientom s respiračnými ochoreniami a horúčkou. Futbalovým fanúšikom, ktorí cestujú na šampionát, sa zároveň odporúča, aby sa vyhýbali miestnym ťavám.

Lekársky personál vo Veľkej Británii bol upozornený na možný výskyt ťavej chrípky spojený s návratom futbalových fanúšikov, ktorí navštívili šampionát v Katare. Možnosť nákazy sa zvyšuje po kontakte s miestnymi ťavami a samotné ochorenie je sprevádzané dýchacími problémami a horúčkou, píše The Mirror.

Britská zdravotnícka organizácia UK Health Security Agency (UKHSA) preto apeluje na lekárov, aby dôkladne sledovali pacientov, ktorí prichádzajú do ambulancií s týmito príznakmi.  Ochorenie je nebezpečnejšie ako COVID-19, na ktorý zomreli takmer 4% nakazených, pričom ťavia chrípka je smrteľná až zhruba pre tretinu pacientov.

Ťavy sa stali obrovským
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Zaha Hadid Architects/HuftonCrow)

„Klinické a všeobecné tímy by mali byť špecificky obozretné voči výskytu ochorenia MERS u cestujúcich vracajúcich sa z World Cup. Riziko infekcie u občanov Británie je všeobecne veľmi nízke, ale môže byť vyššie u tých, ktorí boli vystavení špecifickému riziku, akým sú napríklad ťavy.  MERS môže byť získaný blízkym kontaktom s týmito zvieratami alebo konzumáciou produktov, ako je napríklad nepasterizované mlieko,“ uviedla UKHSA.

Oznámenie takisto poukázalo na nebezpečenstvo pred prenosom z človeka na človeka. V Katare zaznamenali už dva prípady tohto ochorenia za tento rok, pričom príčinou obidvoch bol kontakt s ťavami. V období medzi aprílom 2012 a októbrom 2022 bolo zaznamenaných  2600 prípadov v dvanástich krajinách Východného Stredomoria a Blízkeho Východu. Z tohto počtu zomrelo 935 osôb, čo predstavuje  36 %.

Niektorí pacienti nakazení MERS nezaznamenali žiadne symptómy, ale mnohí mali horúčky, kašeľ, dýchacie problémy, hnačku a zvracali. Britské úrady upozorňujú najmä na riziko jazdy na ťavách, ktorá je v Katare veľmi obľúbená. Tieto zvieratá  sa pravidelne pohybovali po  promenáde v blízkosti hotela Souq Al Wakra Hotel, kde sú ubytovaní hráči Anglicka. Už pred začiatkom turnaja požiadali úrady fanúšikov, aby sa ťavám z preventívnych dôvodov radšej vyhýbali. 

Viac o téme: ŤavaOchorenieKatar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu