Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátne zábery z misie Artemis I: Pri pohľade na celú FOTO Zeme vám padne sánka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/NASA)

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil fotografiu našej planéty, ktorú zachytila kozmická loď Orion počas misie Artemis I. Ľudstvo tak získalo pohľad na zemeguľu z uhla, ktorý nie je ani zďaleka taký príjemný ako archívne fotografie zachytené misiou Apollo 8 pred viac ako 50 rokmi.

Vďaka programu Artemis I by mali na Mesiaci opäť po dlhých desaťročiach pristáť ľudia. V rámci neho 16. novembra prebehol úspešný štart bezposádkovej kozmickej lode Orion. Snímku, ktorú vyhotovila minulý týždeň vo vzdialenosti 130 kilometrov od mesačného povrchu, zverejnila NASA na Twitteri pod názvom Earthset (západ Zeme). 

 

Earthset. 🌎 NASA’s Orion Spacecraft captured this image of Earth “setting” while the spacecraft continued toward its...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Monday, November 21, 2022

Pomenovaním záberu chcel úrad poukázať na asociáciu so slávnou fotografiou Earthrise (východ Zeme). Na Štedrý deň 24. decembra 1968 ju zachytil astronaut a člen misie Apollo 8 William Anders. Figuruje na nej čiastočne osvetlená Zem krátko po vystúpení nad mesačný horizont. Nová snímka je však odlišná a znázorňuje opačný jav. Zemeguľa vďaka tomu pôsobí v porovnaní s Mesiacom veľmi útlym a zraniteľným dojmom. 

Unikátne zábery z misie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Artemis I prekonáva rekord misie Apollo 13 v dosiahnutí najväčšej vzdialenosti od Zeme vesmírnou loďou určenou na prepravu ľudských pasažierov, ktorá predstavuje približne 430 000 km. Kozmická loď Orion nakrútila 22. novembra aj video východu Zeme, ktoré dokumentuje, ako sa naša planéta vynára zdanlivo odnikiaľ a kĺže sa spoza tieňa Mesiaca. Keď loď vstúpi na svoju vzdialenú retrográdnu obežnú dráhu, zostane krúžiť okolo tohto telesa asi desať dní a nakoniec bude navigovaná späť na Zem. Pristáť by mala 11. decembra.

Viac o téme: MesiacZemOrionArtemis IEarthset
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu