Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Mladík každý deň vypije neuveriteľných 27 litrov vody denne! Má to vážny dôvod

 Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

SARAJEVO - Až 27 litrov tekutín vypije denne bosniansky mladík kvôli vzácnemu ochoreniu, ktoré narúša hospodárenie tela s vodou. Má pri sebe vždy niekoľko fliaš vody, ktorá je preňho doslova zdrojom života. Keby prestal piť, jeho telo by sa okamžite dehydrovalo, uvádza bosnianska agentúra Anadolu. Napriek nezvyčajnému ochoreniu vedie aktívny život.

Diabetes insipidus alebo smäd, tak znie lekárska diagnóza 26-ročného Marina Čuturiča, ktorou trpia  podľa jeho informácií len štyria ľudia na svete. Neliečiteľné ochorenie spôsobuje nedostatok hormónu, ktorý pôsobí proti tvorbe moču v obličkách. Prejavuje sa veľkým smädom spojeným s nadmerným močením. "Po narodení som neustále požadoval tekutiny. Chcel som čaj aj mlieko a keď som to hneď nedostal, zvýšila sa mi teplota," hovorí mladík zo stredobosenskej Fojnice. Už ako batoľa vypil 800 mililitrov vody denne. Ako hovorí, s ochorením sa naučil žiť a už mu ani príliš nevadí. Zvláda s ním pracovať, športovať, chodiť po horách, skákať padákom či jazdiť na motorke.

"Zaťažuje ma jedine tým, že musím stále myslieť na to, aby som mal vždy pri sebe vodu. Keď idem na hory, mám batoh, v ktorom sú dva až tri litre vody. A ľuďom v skupine rozdám ešte po jednej alebo dvoch fľašiach. Keď bežím nejaké preteky alebo sa zúčastňujem súťaže na bicykli, mám prichystané miesta na doplnenie vody," uvádza. Problémy priznáva pri jazde autobusom, kedy často musí prosiť, aby mu vodič zastavil, pretože potrebuje ísť na záchod a všetci cestujúci potom na neho čakajú. 

Mladík každý deň vypije
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári Marinovi odporučili, aby keď je smädný, vypil len pohár vody a nie hneď 1,5 litra. "Ale je to silnejšie ako ja. Poháre mi nestačia. Počas noci sa budím každé dve hodiny," hovorí. Mladým ľuďom odporúča, aby sa na všetko pozerali z tej lepšej stránky. "Človek sa v živote zvládne vyrovnať so všetkým, ak naozaj chce," dodáva.

Viac o téme: SmädHydratáciaMarin Čuturič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu