Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Slnka od NASA valcuje internet: Takto ste najjasnejšiu hviezdu na oblohe ešte nevideli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/NASA)

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil snímku, ktorú zachytila družica Solar Dynamics Observatory. Znázorňuje, ako sa najjasnejšia hviezda na oblohe dokonale prispôsobila aktuálnemu obdobiu, pretože pripomína vysmiatu halloweensku tekvicu.

NASA zverejnila fotky Slnka, ktoré zachytila družica Solar Dynamics Observatory (SDO). Dokumentujú škvrny pokrývajúce slnečný povrch. V skutočnosti ide o miesta, ktoré sú chladnejšie ako okolité oblasti. Snímka nazvaná "usmievajúce sa Slnko" vzápätí vyvolala bohatú diskusiu, zatiaľ čo Rada pre vedecké a technologické zariadenia Spojeného kráľovstva ju rovno premenila na halloweensku tekvicu. 

Tmavé oblasti, ktoré vytvorili na Slnku výraz tváre, sú bežné koronálne diery. Podľa NASA sa javia ako nepravidelné čierne škvrny pri úbytku žiarenia v ultrafialovej a röntgenovej oblasti spektra. Tieto diery nie sú také horúce ako okolité oblasti a nie sú ani také husté, preto pôsobia tmavým dojmom. Na slnečnom povrchu sa môžu objaviť kedykoľvek. Štruktúra magnetického poľa tiež vytvára koronálne diery, ktoré uvoľňujú prúdy slnečného vetra alebo nabitých častíc rýchlosťou viac ako 1,6 milióna kilometrov za hodinu. Ich prúdenie je dostatočne silné na to, aby dosiahli až na Zem. Magnetické pole našej planéty, ktoré pôsobí ako štít, do značnej miery odchyľuje aktivitu slnečného vetra, ale môže narušiť atmosféru. 

FOTO Slnka od NASA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

SDO bežne zachytáva takéto snímky najjasnejšej hviezdy slnečnej sústavy a monitoruje jej aktivitu takmer nepretržite. Toto observatórium nachádzajúce sa na obežnej dráhe bolo spustené do prevádzky v roku 2010 a je súčasťou programu NASA "Living With a Star Program", ktorého cieľom je analyzovať, ako slnečná aktivita ovplyvňuje Zem a priestor medzi ňou a Slnkom.

Viac o téme: VesmírNASAZemSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu