Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neuveríte, ako sa podarilo utiecť odsúdenému z väzenia: Nápad hodný sfilmovania

(Zdroj: Twitter)

MINOT - Niektoré úteky z väzenia sú také kreatívne, že boli dokonca sfilmované. Jeden z takých má na svedomí Richard Lee McNair, ktorému sa podarilo utiecť hneď niekoľkokrát. Naposledy sám seba poslal v poštovom vreci zo zariadenia s piatym stupňom ochrany.

Richard Lee McNair bol obvinený a odsúdený za dve vraždy na tridsať rokov. Tie sa udiali na leteckej základni Minot v Severnej Dakote v roku 1987, kde ho pri nevydarenej lúpeži prekvapili dvaja muži.  Páchateľ oboch niekoľkokrát postrelil, ani jeden z nich to neprežil. McNair sa už pri výsluchu ukázal ako kreatívny zločinec; aby unikol z pút, použil balzam na pery, ktorým si natrel ruky, píše Lad Bible. Za nejaký čas sa mu podarilo utiecť z väznice. Neskôr ho chytili po tom, čo vyskočil z okna tretieho poschodia v snahe ujsť polícii. Nato ho zavreli do inej cely, odkiaľ sa pokúšal vytesať von v štýle  filmového trháku "Vykúpenie z väznice Shawshank". V roku 1992 sa Leemu podarilo utiecť na dlhší čas spolu s dvomi väzňami cez ventilačnú šachtu. Komplicov polícia chytila rýchlo, jemu sa však podarilo unikať desať mesiacov na slobode. 

Po tomto bol McNair poslaný do nápravného centra v Minnesote. V nasledujúcich rokoch vystriedal viacero takýchto zariadení, nakoniec skončil vo väznici v Louisiane. Tam dostal prácu, kde opravoval zničené poštové vrecia. Na a tu dosiahli jeho schopnosti nový level. Richard dostal nápad odoslať sa v jednom z vriec z väzenia ako balík. V októbri 2006 sa skryl vo vreci, v ktorom si vytvoril malú dierku na slamku, aby mohol dýchať. Takto sa dostal do skladu, kde počkal, kým pracovníci išli na obed. Počas úteku ho cestou zastavila policajná hliadka, ktorú pod falošným menom úspešne presvedčil o tom, že si šiel zabehať. 

McNairovi sa podarilo zostať na slobode viac ako osemnásť mesiacov. Fungoval pod viacerými falošnými menami, dokonca poslal vianočnú pohľadnicu do väzenia, v ktorom mal byť zaistený. V októbri 2007 ho polícia objavila bývať v ukradnutej dodávke. Svoje dolapenie prijal prekvapivo dobre, na policajtov bol milý a priateľský. Bol umiestnený do väznice ADX Florence v štáte Colorado, v ktorej sedí dodnes. Väznica patrí k zariadeniam s maximálnou ochranou. Sám McNair ju opísal ako "najstráženejšiu časť najstráženejšieho väzenia na svete". 

Viac o téme: Väzeňútek z väzeniaRichard Lee McNair
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu