Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte bolesti počas menštruácie? Jedzte túto POTRAVINU, vedci zistili, že to naozaj pomáha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANISA - Vedci z tureckej Manisa Celal Bayar University skúmali spôsoby, ako ženám zmierniť menštruačné bolesti jedením tmavej čokolády či počúvaním orchestrálnej hudby. Výsledky sú potešujúce. Preto ak trpíte počas svojich dní bolesťami, pokojne si doprajte túto pochúťku.

Menštruácia je pre milióny žien nepríjemným obdobím plným bolestí. Počas života každá nájde nejaké spôsoby, ktoré prinášajú aspoň čiastočnú úľavu, či už liekmi, teplom alebo bylinkovými čajmi. Najnovšia štúdia zverejnená v časopise European Journal of Integrative Medicine sa na to skúsila pozrieť cez najobľúbenejšiu sladkosť a upokojujúcu hudbu. 

Štúdia zahŕňala študentky ošetrovateľstva vo veku 18 až 25 rokov s pravidelným, no bolestivým cyklom. Deväťdesiat dievčat bolo náhodne rozdelených do troch skupín - prvá (30 dievčat) mala jesť 40 mg tmavej čokolády obsahujúcej 60 percent kakaa, druhá (25) mala počúvať hudbu a tretia bola kontrolná skupina (29), ktorá nedostala nič. Výskum dokončilo 84 študentiek, zvyšok sa rozhodol používať analgetiká. Skupina s čokoládou ju mala jesť tri dni pred začatím cyklu a v prvý deň. Hudobná skupina počúvala orchestrálnu 29-minútovú skladbu zloženú výskumníkom v oblasti neurológie Juanom Sebastianom Martin-Saavedrom aktiež štyri dni. 

Máte bolesti počas menštruácie?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Účastníčok sa pýtali na ich bolesť v prvý deň menštruácie na začiatku štúdie a následne aj na konci. Takto výskumníci zistili, či sa ich nepohodlie zmenilo. Ďalší dotazník bol použitý na hodnotenie ich úrovne úzkosti v pravidelných intervaloch počas celej štúdie. Výsledky ukázali, že priemerná úroveň bolesti klesla zo šiestich na päť z desiatich bodov v skupine s čokoládou po tom, ako ju začali jesť. V hudobnej skupine klesla zo siedmich na šesť bodov, zatiaľ čo v kontrolnej skupine zostala bolesť na rovnakej úrovni. Úroveň úzkosti klesla o 18 percent v čokoládovej skupine, o 13 percent v hudobnej skupine, v kontrolnej skupine neklesla úzkosť vôbec. 

Máte bolesti počas menštruácie?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím vedený doktorom Asli Karakusom Selcukom tvrdí, že tmavá čokoláda a hudba môžu pomôcť pri dysmenorei, čo je lekársky termín pre menštruačné bolesti a kŕče. V časopise uvádzajú: "Horká čokoláda aj hudobná medicína majú významný vplyv na zníženie úrovne menštruačnej bolesti a úzkosti u mladých žien s primárnou dysmenoreou." Je však potrebný ďalší výskum na vyvodenie presvedčivých záverov o účinkoch spomínaných aspektov. 

Viac o téme: HudbaČokoládaMenštruáciaKŕče
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu