Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedci varujú: Vitamíny môžu život skrátiť!

Vitamínové doplnky niekedy podľa vedcov organizmu škodia.
Vitamínové doplnky niekedy podľa vedcov organizmu škodia.

KODAŇ - Z generácie na generáciu sa traduje, že vitamíny treba neustále užívať, aby sme sa vyhli chorobám. Dánski vedci z kodanskej univerzity však toto klišé nabúrali a dvíhajú varovný prst - niektoré vitamínové doplnky život nepredlžujú, a môžu dokonca viesť k predčasnej smrti.

Vedci zakladajú svoje tvrdenie na skúmaní šesťdesiatich siedmich štúdií o vplyvoch vitamínov, pri ktorom nenašli „žiadny presvedčivý dôkaz“, že antioxidantné doplnky znižujú riziko ochorenia a smrti. „Zdá sa, že betakarotén, vitamín A a vitamín E zvyšujú úmrtnosť,“ uvádza sa v správe. Podľa vedcov si vitamíny prekážajú s prirodzenými obrannými mechanizmami tela. Betakarotén napríklad môže meniť spôsob spracovania tukov.

Vedci po preskúmaní štúdií zistili, že doplnky s vitamínom A zvýšili riziko úmrtia o 16 percent, s betakaroténom o 7 percent a s vitamínom E o 4 percentá. Netreba sa však zľaknúť. „Keď sa užívajú náležite v kombinácii so zdravou stravou plnou ovocia a zeleniny, cvičí sa a nefajčí sa, antioxidantné doplnky môžu hrať dôležitú úlohu v udržiavaní a zlepšovaní zdravia,“ uviedol pre BBC lekár Patrick Holford.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu