Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šokujúce zistenie vedcov: Známe vulgárne gesto pomáha proti bolesti! Robíte ho vždy?

Ilustračné foto Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALAMAZOO - Vedci z univerzity v americkom Kalamazoo zistili, že hrubé gesto, ktorým častujeme okolie, keď si potrebujeme vyliať zlosť, môže v skutočnosti eliminovať bolesť. Autori štúdie zašli ešte ďalej a uvádzajú, že ak ho „okoreníme“ vulgárnym výkrikom, účinky na náš organizmus budú ešte blahodarnejšie.

Zdvihnutý prostredník síce patrí medzi vulgárny prejav neverbálnej komunikácie, ale podľa vedcov z univerzity v Kalamazoo, môže pomôcť znížiť bolesť až o desatinu.  Potešiteľné je, že ak by sme chceli dosiahnuť  podobný výsledok, nemusíme byť nevyhnutne hrubí a nevychovaní. Účinné (i keď o niečo menej) je totiž aj gesto naznačujúce víťazstvo, pri ktorom máme zdvihnutý ukazovák a prostredník, píše DailyStar. 

Autori štúdie zároveň zistili, že rovnako blahodarný efekt má aj slovná nadávka. K týmto výsledkom sa dopracovali, keď účastníci ich experimentu položili jednu ruku do ľadovej vody a na druhej opakovane  dvíhali prostredník alebo  robili „véčko.“

Šokujúce zistenie vedcov: Známe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay)

V ďalších testoch po ponorení ruky do mrazivej vody vulgárne nadávali alebo iba vyslovili slovko „rovný.“  Členovia skupiny, ktorí  dvíhali prostredník, zniesli mrazivú bolesť v priemere až 125 sekúnd, čo bolo o 12 sekúnd viac v porovnaní s tými, ktorí naznačovali neurážlivé gesto. Vulgárne nadávajúci účastníci pozorovania zároveň vydržali dlhšie ako respondenti, ktorí šetrili vulgarizmami.

Podľa vedcov môže zdvihnutie prostredníka pomôcť zmierniť bolesť, pretože  toto gesto nevedome vnímame ako f**k. Vedúci autor štúdie profesor Autumn Hostetter uviedol, že „toto je prvý výskum, ktorý ukázal, že tabuizované gesto má na znižujúcu bolesť podobný účinok, aký vytvára tabuizované slovo.“

Viac o téme: GestoUkazovákVulgárne gesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu