Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Katalánsku sa konala bizarná súťaž! Veže stavali z..... Z tohto pohľadu naskakujú zimomriavky

V Katalánsku sa po dvoch rokoch konala súťaž v stavaní ľudských veží. Zobraziť galériu (3)
V Katalánsku sa po dvoch rokoch konala súťaž v stavaní ľudských veží. (Zdroj: profimedia.sk)

BARCELONA - V Katalánsku sa po dvoch rokoch konala súťaž v stavaní ľudských veží, ktorej sa zúčastnilo okolo 40 družstiev a zhruba 11 000 divákov. Najúspešnejší bol tím z mesta Vilafranca, ktorý postavil desaťposchodovú pyramídu s výškou zhruba 13 metrov, uviedla agentúra Reuters. Stavanie ľudských veží je súčasťou katalánskeho folklóru a disciplína je od roku 2010 na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Tradícia v stavaní ľudských veží, ktoré Katalánci nazývajú castells, siaha až do 18. storočia. Každé dva roky sa v aréne pre býčie zápasy v meste Tarragona odohráva súťaž o najvyššiu a najkomplikovanejšiu vežu.

Do tradičnej disciplíny sa zapájajú ľudia rôznych vekových kategórií, vrátane tých najmladších, ktoré pred úrazmi a pádmi chránia prilby a chrániče. "Bez detí by veže nemohli byť," povedala agentúre Reuters psychologička Anna Jordandová, ktorá sa tiež zúčastnila súťaže.

V Katalánsku sa konala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

"Obvykle trénujeme tak trikrát týždenne," uviedol IT technik a člen tímu z Tarragony Juan Manuel Rodríguez. Podľa neho je však stavanie ľudských veží "spoločenskou aktivitou", ktorej význam presahuje obyčajný športový výkon, ktorý spočíva vystúpiť na ramenách spolusúťažiacich do čo najvyššej výšky. Podľa katalánskej tlače je veľká časť tréningu venovaná tomu, ako obmedziť vážne zranenia.

V Katalánsku sa konala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

V tohtoročnej súťaži uspel tím z Vilafranky, ktorý postavil približne 13 metrov vysokú pyramídu. Vyhral tak 16 000 eur.

Stavanie ľudských veží sa môže zdať ako nebezpečná disciplína, a to hlavne pri záverečnej fáze, keď sa ľudia na vrchole snažia zliezť. Obvykle však spadnú medzi ďalších súťažiacich. Lekári tento rok ošetrili 70 účastníkov, z ktorých 13 skončilo v nemocnici. Podľa španielskych médií za posledných 200 rokov zomrelo pri tejto aktivite päť ľudí.

Viac o téme: Súťaž KatalánskoĽudské veže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu