Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Potvrdené vedcami: Pravidelná konzumácia piva znižuje riziko viacerých ochorení! TIETO druhy sú najlepšie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Výsledky výskumu publikované v Journal of Agricultural and Food Chemistry naznačujú, že pravidelná konzumácia malého množstva alkoholického alebo nealkoholického piva znižuje riziko vzniku viacerých ochorení. Dôvodom je fakt, že tento nápoj priaznivo ovplyvňuje stav črevnej mikroflóry, od ktorej sa odvíja imunita organizmu.

Nadmerné pitie alkoholu môže byť pre ľudské zdravie mimoriadne nebezpečné. Štúdia portugalských vedcov však uvádza, že vďaka primeranej konzumácii piva by sme sa  mohli úspešne vyhnúť návštevám u lekára.  „O pive existuje veľa mýtov,“ hovorí  šéfka tímu Ana Fariaová  z Medical School v Lisabone. „Myslíme si, že je dôležité poznať aký  vplyv má na telo mierna konzumácia tohto nápoja."

Spolu s kolegami sa pozorovaním konzumentov piva dopracovali k zisteniu, že po štyroch týždňoch pitia jednej plechovky alkoholického alebo nealkoholického piva denne, sa týmto osobám zlepšila diverzita v črevnom mikrobióme.  Práve táto zbierka mikróbov eliminuje vznik závažných ochorení.  Zostať abstinentom  je samozrejme tou najlepšou voľbou, ale mierne  dávky piva  môžu byť zdraviu oveľa prospešnejšie ako sa vedci doteraz domnievali.

Potvrdené vedcami: Pravidelná konzumácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aký druh piva je najlepší?

Odborníci na črevné baktérie z Amsterdamskej univerzity dokonca označili za jednu z najzdravších možností silné belgické pivá. Patria sem Hoegaarden a Westmalle Tripel, ktoré sú obzvlášť bohatým zdrojom probiotických kvasiniek. Sú totiž fermentované dvakrát v pivovare a potom opäť vo fľaši, čo má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm človeka. „Prijímate síce silnejšie pivo, ale je veľmi, veľmi zdravé,“ dodal profesor Eric Claassen. „Nechceme však nabádať ľudí na zvýšenú konzumáciu piva. Alkohol vo vysokých koncentráciách naopak črevám škodí, ale ak pijete len jedno z týchto pív každý deň, môže vám to veľmi prospieť."

Viac o téme: PivoVýskumChorobyRiziko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu