Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tehotné Američanky skončili vo väzení: Vraj ich môžu zadržať na neurčito bez obvinenia! TOTO je dôvod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Tehotné Američanky skončili vo väzení kvôli nejasnému zákonu, podľa ktorého ich súdny systém môže zadržať na neurčito bez obvinenia. Odborníčka tvrdí, že vo väzení v tomto okrese je tehotných žien oveľa viac. Ako sa ukázalo, nejde o ojedinelý prípad. Jedna mamička skončila za mrežami krátko po pôrode syna.

23-ročná Ashley Banksová z americkej Alabamy bola uväznená na neurčito po tom, čo ju polícia v deň, keď zistila, že je tehotná, zadržala za fajčenie marihuany. Nasledujúce tri mesiace strávila vo väzení v okrese Etowah napriek svojmu vysoko rizikovému tehotenstvu, píše LAD Bible. 

Ešte v roku 2013 vstúpil do platnosti štátny zákon, podľa ktorého žena nesmie ohroziť plod chemickou látkou. Preto ženy, ktoré majú v okrese Wtowah pozitívny test na drogy počas tehotenstva, môžu byť zadržané na neurčito. V cele pobudnú dovtedy, dokým neabsolvujú protidrogovú odvykaciu kúru. Musia tiež zaplatiť kauciu vo výške 10 000 dolárov (10 007 eur).

Tehotné Američanky skončili vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V Banksovej prípade by ju žiadne rehabilitačné zariadenie neprijalo, keďže nebola závislá. Štát odmietol prijať jej kauciu na prepustenie, pretože si nezabezpečila miesto v rehabilitačnom zariadení – špecialisti dvakrát ohodnotili jej prípad a dvakrát zistili, že nespĺňa podmienky na rehabilitáciu.

Na slobodu sa konečne dostala 25. augusta, tri mesiace po jej uväznení. Posledných päť týždňov tehotenstva strávila krvácaním, trpela hladom a mdlobami.

Toto ani zďaleka nie je jediný prípad, kedy bola tehotná žena v Alabame uväznená na neurčito. Právnička organizácie National Advocates for Pregnant Women (NAPW) Emma Rothová pre AL.com povedala, že z rovnakého väzenia v okrese Etowah by malo byť prepustených niekoľko ďalších žien.

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto.  (Zdroj: Getty Images)

Vedci z APW zistili, že doposiaľ bolo podľa rovnakého zákona o chemickom ohrození plodu zadržaných viac ako 150 žien. Podľa informácií portálu AL.com bolo len v období od apríla do augusta 2022 do väzenského systému prihlásených sedem tehotných žien alebo žien po pôrode.

Hali Burnsovú, matku dvoch detí, zatkli šesť dní po narodení jej syna. Užívala liek používaný na liečbu tehotných žien s poruchou spôsobenou užívaním opiátov. Burnsová doteraz spochybňuje výsledky testov, ktoré ju dostali do väzenia, pričom jej právnici tvrdia, že jej lieky vyvolali falošné pozitívne výsledky na metamfetamín.

Prokurátori naopak spochybňujú jej tvrdenia, ale ani sudca, ani porota zatiaľ nepreskúmali dôkazy týkajúce sa jej prípadu. Burnsová je vo väzení už viac ako dva mesiace. 

Viac o téme: VäzenieZákonTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu