Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedecky potvrdené: Prvorodené deti majú vyššie IQ!

(Zdroj: Profimedia)

AMSTERDAM – Hodnotu IQ vraj určuje poradie, v ktorom sme prišli na svet. „Ľudia, ktorí sa narodili ako prví zo súrodencov, sú inteligentnejší než ich mladší bratia a sestry,“ tvrdia holandskí vedci.

Experti podrobili IQ testom 650 detí do 18 rokov. „Najvyššie IQ mali jednoznačne deti, ktoré nemali staršieho súrodenca. O niečo horšie dopadli tí, ktorí mali jedného staršieho súrodenca. Deti s viac ako dvoma staršími súrodencami na tom boli zo všetkých najhoršie,“ hovorí vedúci výskumného tímu Dorret Boomsma.

Vedci teraz skúmajú, prečo sú prvorodení väčšinou inteligentnejší. Podľa jedného z názorov sa im rodičia venujú oveľa viac ako ich mladším súrodencom.

Podľa iného výskumu amerických vedcov, ovplyvňuje poradie, v akom sa človek narodí, aj jeho povahu.

  •  PRVORODENÍ: Obyčajne sú úspešní, dominantní, svedomití a často neurotickí. Bývajú to perfekcionisti a na svoje okolie dokážu byť veľmi tvrdí a nároční. Väčšina bojovníkov, vojvodcov, kráľov aj prezidentov boli práve prvorodení.

  •  DRUHORODENÍ: Sú prispôsobivejší, menej lakomí a sú oveľa ochotnejší spolupracovať.

  •  ĽUDIA, KTORÍ MAJÚ MLADŠIEHO AJ STARŠIEHO SÚRODENCA: Často rebelujú, sú impulzívni a túžia objavovať nové veci. Zároveň však majú vyhranený zmysel pre diplomatické správanie a nemajú problém vychádzať s ostatnými. Bývajú nenároční. Zároveň sú ale ľahko ovplyvniteľní.

  •  NAJMLADŠÍ ZO SÚRODENCOV: Bývajú sympatickí, družní a kreatívni – často sú najobľúbenejšími členmi rodiny. Nerobí im problém riskovať. Dokážu výborne motivovať ostatných ľudí. Sú ale zvyknutí na pozornosť a starostlivosť ostatných, a preto majú problém dospieť a prevzať zodpovednosť. Nemajú príliš veľkú výdrž, preto majú problém dotiahnuť veci do konca.

  •  JEDINÁČIKOVIA: Možno sú naozaj rozmaznanejší, zároveň sú aj samostatnejší než ich rovesníci (nemohli sa spoliehať na pomoc súrodencov). Z rovnakého dôvodu sú aj veľmi svedomití a spoľahliví. Nikdy sa však nemuseli deliť o hračky a sladkosti, preto majú problémy so vzťahmi v kolektíve. Nie sú zvyknutí prejavovať city, hovoriť o svojich starostiach. Ich silnou stránkou nie je ani tolerancia a trpezlivosť. Ich city a vzťahy sú ale mimoriadne trvanlivé, a ak si niekoho obľúbia, sú ochotní za neho bojovať.


    Pozn.: Medzi jedináčikov zaraďujú psychológovia aj deti, ktoré majú súrodencov starších o šesť a viac rokov.

    Aha!
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu