Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Miestnych obyvateľov vystrašil bizarný jav: Pozreli na oblohu a... Neverili vlastným očiam!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/@JeannetteQuim)

POZO ALMONTE - Nízko nad mestom Pozo Almonte v Čile sa minulý týždeň v nedeľu ráno vznášal pestrofarebný mrak. Bizarný jav vystrašil miestnych obyvateľov. Tamojší úradníci sa domnievajú, že to mohlo byť spôsobené poruchou čerpadla v závode na výrobu minerálov. Predpokladajú, že oblak pozostával z výparov jódu.

Záhadný fialový mrak, ktorý strašidelne visel nad mestom v Čile, zmiatol miestnych obyvateľov a úradníkov. Pestrofarebný mrak sa minulý týždeň v nedeľu ráno vznášal nízko nad mestom Pozo Almonte na severe juhoamerickej krajiny, píše Daily Mail. 

Miestnych obyvateľov vystrašil bizarný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/@JeannetteQuim)

Úradníci v súčasnosti vyšetrujú tento bizarný jav a domnievajú sa, že ho spôsobila porucha čerpadla v miestnej továrni na výrobu minerálov. Predpokladajú, že oblak, ktorý v komunite vyvolal zdesenie, pozostával z výparov jódu. Pestrofarebný mrak bol pozorovaný v blízkosti bane Cala Cala, ktorá patrí spoločnosti Saltpetre and Iodine Company (Cosayach).

„Vykonávame inšpekciu, ktorá nám hovorí, že tento incident bol spôsobený zlyhaním motora obežného čerpadla,“ povedal Christian Ibanez, zástupca vedúceho úradníka v čilskom regióne Tarapaca. Environmentálny predstaviteľ Emanuel Ibarra uviedol, že porucha čerpadla spôsobila, že jód v závode sa zmenil z pevného na plynné skupenstvo.

Miestnych obyvateľov vystrašil bizarný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/@JeannetteQuim)

„Doteraz sme nezaznamenali žiadne lekárske konzultácie alebo afekty v dôsledku situácie, ktorú zažívame. Sme v kontakte aj s dozorným úradom pre životné prostredie, aby sme mohli vyhodnotiť podanie sťažnosti na nedodržiavanie predpisov a záväzkov, ktoré spoločnosť prijala v záležitostiach životného prostredia,“ uviedol zástupca regiónu Tarapaca Daniel Quinteros.

Oblak sa medzičasom rozptýlil, no úradníci zostali na mieste celých 48 hodín, aby monitorovali situáciu.

Viac o téme: Mrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu