Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena si užívala intímnosti: V najlepšom prišla mučivá bolesť, začal sa boj o život! Takmer zomrela na orgazmus

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

Žene počas sexu praskla tepna v hrudi. Údajne počula prasknutie a po vyvrcholení pocítila mučivú bolesť a teplo. Lekári jej museli nasadiť lieky, aby nepodľahla následkom tejto komplikácie. Experti prezradili, že pokiaľ by žena komplikáciu ignorovala, došlo by k úplnému pretrhnutiu aorty vedúcej cez celé telo.

Žena takmer zomrela na orgazmus, odhalili lekári v časopise American Journal of Case Reports. Neznáma 45-ročná žena z Hattiesburgu v štáte Mississippi mala sex so svojím manželom s nohami pritlačenými na hruď. Keď vyvrcholila, pocítila zvláštne pukanie, ktoré bolo sprevádzané náhlou, bodavou bolesťou pri srdci, píše Daily Mail. 

Testy, ktoré lekári vykonali, keď prišla do miestnej nemocnice v Mississippi, odhalili, že jej krvný tlak je 220/140 mmHg. Lekári našli trhlinu v ženinej aorte, najväčšej tepne, ktorá vedie krv cez telo a má priemer viac ako 2,5 centimetrov.

Jej stav, medicínsky známy ako aortálny intramurálny hematóm, môže viesť k úplnému pretrhnutiu aorty, ak sa nelieči, čo okamžite zabije až 40 percent pacientov. Vyskytuje sa v oblasti aorty, ktorá je oslabená, čo môže byť spôsobené vysokým krvným tlakom. Vzpieranie s vysokou intenzitou je už známym rizikovým faktorom kvôli zvýšenému tlaku, ktorý spôsobuje na cievy.

Žena si užívala intímnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári, ktorí ženu liečili, tvrdia, že stres počas sexu môže tiež spôsobiť, že sa oslabená aorta pretrhne. Žene podávali tri dni lieky na zníženie krvného tlaku a napokon ju prepustili.

Zdravotníci z Merit Health Wesley v Hattiesburgu však varovali, že bizarná príčina jej problému mohla znamenať, že nebola diagnostikovaná dostatočne rýchlo. Žena po príchode no nemocnice dostala morfium a fentanyl na utíšenie bolesti. Lekár William Bryan Bishop III a jeho tím sa ženy opýtali na jej anamnézu, ktorá odhalila, že fajčila takmer dve desaťročia.

Vysoký krvný tlak spojený s prudko rastúcou srdcovou frekvenciou – ako je tá pri orgazme – môžu spôsobiť pretrhnutie aorty. Zvyčajne sa vyskytuje iba v oblastiach krvných ciev, ktoré už boli vážne oslabené. Ak sa nelieči, až polovica pacientov skončí s úplným pretrhnutím aorty, ktoré môže byť okamžite smrteľné. Riziko smrti sa každú hodinu bez liekov zvyšuje o 1 percento.

Strata prietoku krvi znamená, že v tele je menej kyslíka pre orgány ako mozog, obličky a dokonca aj srdce, čo môže byť smrteľné. Úplná trhlina – známa ako disekcia aorty – je neuveriteľne zriedkavá, pričom za rok sa vyskytne iba päť až 30 prípadov na milión ľudí. Vyskytuje sa častejšie u mužov vo veku 60 rokov a viac.

Žena si užívala intímnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pohotovostní lekári sa rýchlo poradili s chirurgickým tímom, ktorý sa rozhodol, že ženu bude lepšie liečiť najskôr liekmi. Nemusela tak podstúpiť chirurgický zákrok.

Tím uviedol, že vzácny prípad ženy môže v budúcnosti pomôcť lekárom pri liečbe podobných pacientov. „Aortálny intramurálny hematóm u 45-ročnej ženy počas pohlavného styku, ako je pozorovaný u pacientky v našom prípade, nie je bežne hláseným výskytom,“ napísali lekári.

„Pochopenie fyziologických zmien a stresu pri pohlavnom styku a toho, ako to ovplyvňuje hemodynamiku, môže pomôcť predpovedať nepriaznivé výsledky u pacientov s už existujúcimi kardiovaskulárnymi rizikovými faktormi,“ dodali.

Viac o téme: SexŽenaTepnaOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu