Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chystáte sa ubytovať v hoteli? Vedci odkazujú: Skontrolujte jednu vec, inak vám hrozí smrteľné nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN/WASHINGTON - Odborníci upozorňujú, aby si ľudia pred odchodom na dovolenku overili, či hotel, v ktorom sa ubytujú, disponuje dostatočnými bezpečnostnými prvkami, ktoré chránia návštevníkov pred otravou oxidom uhoľnatým. Absencia monitorovania tohto plynu totiž v minulosti spôsobila v ubytovacích zariadeniach množstvo tragédií.

Hotely, ktoré zanedbávajú monitorovanie CO, sú v posledných dvoch desaťročiach zodpovedné za stovky úmrtí a tisícky desivých incidentov. Odborníci vám v nasledujúcom príspevku poradia, ako môžete prevziať vlastnú bezpečnosť do svojich rúk, píše web bestlifeonline.com.

Otrava oxidom uhoľnatým je život ohrozujúcim problémom

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spôsobujú úniky oxidu uhoľnatého ročne stovky úmrtí a tisíce otráv. Nedávna štúdia publikovaná v časopise Preventive Medicine Reports zhromaždila údaje z rokov 1999-2018 a identifikovala 3 405 prípadov otravy týmto prvkom, ku ktorým došlo v hoteloch alebo moteloch. Vedci však poznamenávajú, že skutočný počet týchto incidentov je ešte vyšší. „Počet a frekvencia tragédií spojených s CO v americkom ubytovacom priemysle nie je nahlásená dostatočne. Predchádzajúce snahy opierajúce sa o spravodajské médiá identifikovali iba desať percent z nich," uviedol tím. „Tieto údaje naznačujú, že v súvislosti s ubytovacími kapacitami existuje väčšie riziko pre verejné zdravie spojené s vystavením CO.“

Chystáte sa ubytovať v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pixabay)

Ak  nemá váš hotel toto, nezostávajte tam

Pravdepodobne máte doma detektory oxidu uhoľnatého, ale mnohé hotely ich nemusia mať, a to dokonca ani v miestnostiach, ktoré sú vybavené krbmi alebo sa nachádzajú blízko zariadení na pevné palivo, čiže dvoch bežných zdrojov tohto plynu. Odborníci navyše uvádzajú, že ani nemusíte byť nevyhnutne blízko zdroja úniku, aby ste pocítili jeho účinky. Podľa Národnej konferencie štátnych zákonodarcov vyžaduje detektory oxidu uhoľnatého vo všetkých hotelových izbách iba 14 štátov.  Ak hotel, ktorý ste si rezervovali, nemá v každej izbe nainštalované takéto bezpečnostné zariadenie, môže to byť dostatočný dôvod na zrušenie vašej rezervácie. Mnoho odborníkov však odporúča, aby ste si priniesli svoj vlastný prenosný detektor, ktorý stojí zhruba 30 dolárov (29,48 eur).

Niektoré hotely zaznamenali viaceré otravy

Existuje niekoľko správ o opakovaných otravách oxidom uhoľnatým v konkrétnych hotelových izbách. Mnohé z nich boli smrteľné. Denník New York Times nedávno opísal jeden prípad z Catoose v Oklahome, kde došlo v jednej z hotelových izieb k trom incidentom otravy a až potom prijal hotel potrebné kroky. Tretiu obeť otravy, Pawela Markowského (44), našli v marci bez známok života. „Neviem, na čo títo ľudia čakali. Na to, že niekto ďalší zomrie?" rozhorčoval sa šéf miestnych hasičov.

Chystáte sa ubytovať v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky otravy oxidom uhoľnatým

Oxid uhoľnatý je bezfarebný plyn bez zápachu, ktorý je bez špeciálneho prístroja prakticky nezistiteľný. V mnohých prípadoch obeť netuší, že niečo nie je v poriadku až do chvíle, kým nie je  z účinkov plynu dezorientovaná. Príznaky otravy sú totiž podobné bežným zdravotným komplikáciám. Najčastejšie ide o bolesť hlavy, slabosť, dýchavičnosť, závraty, nevoľnosť, vracanie, bolesť na hrudníku, zmätenosť, rozmazané videnie, brnenie pier. „Príznaky môžu prichádzať a odchádzať. Môžu sa zhoršiť, keď trávite čas v miestnosti alebo budove, kde uniká tento plyn a váš stav sa zlepší, keď ju opustíte," uvádzajú Národné zdravotnícke služby (NHS) Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: DovolenkaHotelDovolenkáriZbytovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu