Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci odhalili APOKALYPTICKÉ scenáre v prípade jadrovej vojny: Obyvatelia týchto štátov by obišli najlepšie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEW JERSEY - Nová štúdia publikovaná v časopise Nature Food naznačuje, že jadrová vojna medzi USA a Ruskom by usmrtila približne päť miliárd osôb. V analýze realizovanej na Štátnej univerzite Rutgers v New Jersey sú zároveň uvedené miesta, kde by mali ľudia najväčšiu šancu prežiť následky tejto desivej apokalypsy.

Dopady prípadnej jadrovej apokalypsy by jednotlivé krajiny zvládali rozdielne a to čiastočne kvôli druhom potravín, ktoré pestujú. Príčinou mnohých úmrtí by totiž nebola iba radiácia, ale najmä hladomor, píše DailyStar.

Podľa analýzy vedcov z Rutgers University by zničil celé populácie práve nedostatok potravín. Klíma ovplyvnená  jadrovou apokalypsou, by totiž viedla v nasledujúcich rokoch k oveľa väčším stratám na životoch ako rozpútaný jadrový konflikt. Miesta, ako Nemecko, Francúzsko, Čína, Spojené kráľovstvo a USA by boli zrovnané so zemou a väčšina ľudí by zomrela do konca druhého roka.

Vedci odhalili APOKALYPTICKÉ scenáre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V krajinách ako Argentína alebo Austrália by však ničivý konflikt nespôsobil také veľké straty na životoch. Dôvodom je fakt, že sa v nich pestujú vyššie podiely odolnejších plodín a zároveň disponujú menšou populáciou. „Austrália a Nový Zéland by pravdepodobne zaznamenali prílev utečencov z Ázie a iných krajín, ktoré by zažívali potravinovú neistotu,“ uvádzajú autori štúdie v časopise Nature Food. Situáciu by tiež lepšie zvládli Panama, Paraguaj a Haiti.

V dôsledku nedostatku potravín by nakoniec v priebehu dvoch rokov  zomrelo približne 75 % svetovej populácie. V počiatočnej fáze po rozpútaní jadrového konfliktu by počet obetí predstavoval 50 až 100 miliónov ľudí. Desivý výsledok zanechal autorom štúdie jedno jasné posolstvo: „Údaje nám hovoria jednu vec: Musíme zabrániť tomu, aby bola rozpútaná jadrová vojna,“ uviedol spoluautor štúdie Alan Robock.

Vedci odhalili APOKALYPTICKÉ scenáre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dáta  jasne naznačili, že bez ohľadu na rozsah jadrovej vojny, by boli vážne ohrozené svetové zásoby potravín. Analýza, ktorá sledovala možné následky jadrového konfliktu medzi Indiou a Pakistanom, zaznamenala pokles svetovej produkcie potravín o 7 %. Takýto konflikt medzi USA a Ruskom však navýšil tento výsledok na desivých 90%.

Viac o téme: PotravinyRadiáciaJadrová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu