Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ohromujúci objav v americkej púšti: Nadšení archeológovia, takéto niečo objavíte len raz za život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SALT LAKE CITY - Archeológovia objavili v soľných pláňach v americkom Utahu záhadné stopy. Údajne patria ľuďom, ktorí v oblasti žili pred asi 10 000 až 12 000 rokmi. Podobné stopy boli nájdené aj v Novom Mexiku. Podľa výskumníkov sú tieto typy objavov dôležité, pretože sú priamym dôkazom ľudského osídlenia v rôznych oblastiach sveta.

Archeológovia nedávno narazili na súbor záhadných "stôp duchov" v soľných pláňach púšte v Utahu. Tieto nezvyčajné starodávne stopy dostali svoje strašidelné meno kvôli ich zemskému zloženiu - stanú sa totiž viditeľnými až po daždi, keď absorbujú vlhkosť. Akonáhle zas vyjde slnko, opäť vyschnú a zmiznú. 

 

"The "ghost footprints," which were discovered last month at Hill Air Force Base in Utah's Great Salt Lake Desert, get...

Posted by William Lion on Wednesday, August 3, 2022

Výskumníci ich objavili náhodou začiatkom júla, keď išli na ďalšie neďaleké archeologické nálezisko na Hill Air Force Base v púšti Great Salt Lake v Utahu. Spočiatku zbadali iba niekoľko stôp, ale pomocou radaru prenikajúceho do zeme (GPR) odhalil najmenej 88 jednotlivých stôp patriacich rôznym dospelým a deťom. Stopy zanechali bosé ľudské nohy pred asi 10 000 rokmi, keď bola oblasť ešte rozľahlou mokraďou. Vedci však predpokladajú, že stopy by mohli pochádzať až z obdobia pred 12 000 rokmi - posledného úseku doby ľadovej počas epochy pleistocénu (pred 2,6 miliónmi až 11 700 rokmi). "Našli sme oveľa viac, ako sme čakali. Takéto niečo objavíte len raz za život," uviedla Anya Kittermanová, manažérka kultúrnych zdrojov na Hill Air Force Base, ktorá dohliadala na archeologické práce. 

 

Archaeologists working for the Air Force this month have discovered 88 human footprints preserved in the alkali flats on the Utah Test and Training Range that they believe date to more than 12,000 years ago.

Posted by Hill Air Force Base on Tuesday, July 26, 2022

Púšť kedysi pokrývalo veľké slané jazero, podľa ktorého je pomenovaná. Staroveké jazero v dôsledku zmien v zemskej klíme začalo pomaly koncom poslednej doby ľadovej vysychať. Počas prechodu z jazera na suché soľné pláne bola táto oblasť krátke obdobie veľkou mokraďou, ktorú obývali ľudia. "Zdá sa, že ľudia kráčali v plytkej vode a piesok za nimi rýchlo vypĺňal ich odtlačky, podobne ako by ste to mohli zažiť na pláži," vysvetlil archeológ zo súkromnej firmy Far Western Anthropological Research Group Daron Duke. Pod pieskom bola vrstva blata, ktorá udržala stopy neporušené aj po tom, čo ich zaliala voda. 

Menej ako 1,6 kilometra od miesta, kde boli stopy odkryté, predchádzajúca výskumná skupina odhalila tábor lovcov a zberačov spred 12 000 rokov, kde mohli žiť ľudia, ktorí zanechali odtlačky. Archeológovia na tomto mieste našli aj staroveký krb, kamenné nástroje používané na varenie, hromadu vyše 2000 zvieracích kostí a zuhoľnatené semená tabaku, ktoré sú najskorším dôkazom používania tabaku u ľudí. Vedci, ktorí sa podieľali na novom objave, sa teraz snažia určiť ich presný vek. Dúfajú, že pomocou rádiokarbónového datovania budú schopní analyzovať malé kúsky organického materiálu, ktoré mohli byť zachytené v sedimente nohou toho, kto zanechal odtlačky. 

Viac o téme: PúšťStopyUtahArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu