Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vajcia znižujú riziko rakoviny prsníka

BOSTON – Vajíčka by nemali konzumovať ľudia s vysokou hladinou cholesterolu, ale zdravým jedincom ublížiť nemôžu. Podľa odborníkov z Harvardu dokonca zdraviu prospievajú vďaka vysokému obsahu cholínu. Ten funguje ako prevencia rakoviny prsníka. Podľa niekoľkých štúdií môže pri pravidelnom príjme znížiť riziko vzniku nádoru až o pätinu.

Podľa štúdie z Harvardu, ženy, ktoré v neskorej fáze dospievania konzumujú aspoň jedno vajce denne, ochorejú na rakovinu prsníka až 18 % menej často. Čínska štúdia z roku 2005 uvádza, že ženy konzumujúce aspoň šesť vajec týždenne boli ohrozené o 44 % menej, než tie, ktoré jedli dve a menej vajce za týždeň.

„Cholín je potrebný na normálne fungovanie buniek bez ohľadu na vek, či pohlavie. Rastúci počet dôkazov poukazuje na to, že môže byť veľmi dôležitý najmä pre ženy, predovšetkým v plodnom veku,“ tvrdí jeden z autorov štúdie Steven H. Zeisel z University of North Carolina.

Denná odporúčaná dávka cholínu je u mužov a kojacich žien stanovená na 550 mg, u tehotných žien na 450 mg a u ostatných žien na 425 mg. Jeden vaječný žĺtok obsahuje 125,5 mg cholínu. Dennú dávku teda pokryjú štyri žĺtky. Cholín sa nachádza aj v pečeni, droždí, káve, plnotučnom mlieku a karfiole.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu