Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Turistov v národnom parku šokoval pohľad na skupinu medveďov: FOTO nevhodné pre citlivé povahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Paul Allen)

YELLOWSTONE - Príroda zvykne byť občas veľmi krutá. Na vlastné oči sa o tom presvedčil známy fotograf, ktorý sa práve venoval pozorovaniu prírody v jednom z najznámejších národných parkov sveta. To, čo zažil, zdokumentoval v sérii niekoľkých snímok. Nebol to vôbec pekný pohľad.

Americký fotograf Paul Allen sa stal s niekoľkými turistami v Yellowstonovskom národnom parku vo Wyomingu svedkom strašnej scény. Dva dospelé medvede grizly napadli a smrteľne zranili mladšieho jedinca, uvádza Outdoor Life. Allen to zdokumentoval a vysvetlil, prečo sa to stalo.  Allen fotografoval mladého medveďa 22. mája, keď sa objavili dva staršie a oveľa mohutnejšie jedince. Nasledoval ich útok. 

"Nie som odborník na grizlyho, ale do Yellowstonu chodím fotografovať už asi dvadsať rokov. Za tie roky som videl veľa medveďov, a preto mám aj teóriu, prečo sa to vlastne stalo," hovorí Paul. Ako pokračoval, mladý samec bol blízko cesty, len zhruba päťdesiat metrov od skupiny turistov a netušil, že väčšie medvede sú nablízku. "Keby tušil, že sú tam aj dva ďalšie a mohutnejšie medvede, určite by utiekol. Medvedica však mláďa prekvapila. Zahnala sa a chcela ho najprv odohnať." 

 

***SENSITIVE CONTENT ALERT*** The word “awesome” is overused and has for most of us lost its true meaning. We speak of...

Posted by Paul Allen on Sunday, May 22, 2022

Šok nastal vtedy, keď fotograf vysvetlil, že to bolo mláďa samice. "Medvede majú vynikajúci čuch a myslím, že sa snažila mladého samca odohnať preč. Vedela, že je to jej mláďa. Bola však v prítomnosti väčšieho samca a matka sa nebude aktívne páriť, kým ju mláďatá neopustia," pokračuje Allen. Samica bojovala s mladým samcom, keď sa ukázal väčší samec. Podľa fotografa to bol najväčší grizly, akého kedy v Yellowstone videl. Hmotnosť veľkého samca odhadoval na 230 kilogramov. Je až desivé, že matka medvedica zaútočí na vlastné potomstvo, aby sa spárila s dospelým medveďom. "Je jasné, že samica je neustále zapojená do boja. Je to dôležité, pretože to vyvracia predstavu, že sa snaží zachrániť svojho potomka. Podľa mňa tu išlo o párenie, nie o snahu ochrániť vlastné mláďa." 

Turistov v národnom parku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľký samec potom z boja odišiel medzi stromy. O chvíľu sa ale vrátil a chytil mladého pod krk. Následne ho hodil dolu kopcom. Známka rezignácie v očiach mladého medveďa bola pre väčšinu pozorovateľov srdcervúca. Na poslednom zábere je vidieť tlamu veľkého jedinca. Na zuboch má krv, mäso a srsť. Zamestnanci parku prišli zakrátko na osudné miesto a hodinu sledovali mláďa grizlyho. Nakoniec sa rozhodli, že nezasiahnu. Samicu aj jej nového druha odohnali, mláďa usmrtili a odniesli preč. Pri pitve sa zistilo, že utrpelo vážne zranenia vrátane masívnych poranení hlavy, krku a chrbtice, zlomeného pravého ramena a tržnej rany na pravom boku, ktorá odhaľovala vnútorné orgány.

Viac o téme: SmrťMedveďGrizlyYellowstone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu