Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Peru objavili najstarší zlatý šperk

Najstarší zlatý šperk nájdený na americkom kontinente.
Najstarší zlatý šperk nájdený na americkom kontinente. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí archeológovia objavili v Peru neďaleko jazera Titicaca zlatý šperk starý 4000 rokov. Podľa vedcov ide o najstarší výrobok zo zlata, nájdený na americkom kontinente, informovala v pondelok agentúra AP.

Podľa Marka Aldenderfera z Arizonskej univerzity je objav zlatého šperku nečakaný. "Väčšina expertov tvrdí, že podobné spracovanie zlata možno nájsť iba v komplexnejších spoločnostiach. V takých, kde už ľudia žijú v dedinách, a v ktorých existuje rozvinuté poľnohospodárstvo, ktoré poskytuje dostatok potravín," povedal Aldenderfer. Ľudia, ktorí žili pred 4000 rokmi v danej oblasti, však podľa neho boli stále prevažne lovci a zberači.

Aldenderfer uviedol, že archeológom sa na mieste nálezu nepodarilo zistiť presný spôsob zhotovenia šperku. Podľa neho zrejme praveký zlatník našiel niekoľko úlomkov drahého kovu a z nich v kamennom mažiari vyklepal krúžky. Do nich zasadil malé nefrity a spojením zlatých krúžkov vytvoril náhrdelník.

Doteraz najstarší opracovaný zlatý predmet na americkom kontinente pochádza podľa Aldenderfera taktiež z peruánskych hôr. Jeho vek určili experti na 3500 let.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu