Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúce odhalenie o vplyve pandémie: V jednom regióne pripravila ľudí o 843 rokov života!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TORONTO - Cieľom modelovej štúdie kanadských vedcov bolo analyzovať dlhodobé a zároveň neúmyselné následky odsunutých operačných zákrokov, na ktoré museli počas pandémie čakať onkologickí pacienti v Ontáriu. Podľa výsledkov zverejnených v časopise Canadian Medical Association Journal (CMAJ) môže spomalené tempo operácií týmto ľuďom výrazne skrátiť život.

V marci 2020 sa počet operácií nádorov a iných zákrokov znížil, aby zdravotný systém v Ontáriu zvládol pandémiu, čo viedlo k predlžovaniu čakacej doby na tieto úkony. Na základe údajov o počte onkologických operácií v tejto provincii v rokoch 2019 a 2020 simulovali autori štúdie modely, v ktorých porovnávali počet pacientov s rakovinou čakajúcich na operáciu pred a počas prvých šiestich mesiacov pandémie. Do výskumu boli zahrnutí ľudia s onkologickým ochorením prsníka, gastrointestinálneho traktu, genitourinárnych a gynekologických orgánov, hlavy, krku a pľúc. 

Šokujúce odhalenie o vplyve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

výsledkov vyplýva, že pri simulovaných obmedzeniach chirurgických úkonov počas prvého polroka pandémie došlo v celej provincii k strate 843 rokov života. Najväčší podiel stratených rokov bol zaznamenaný u pacientov s neprostatickým karcinómom, ďalej s onkologickým ochorením urogenitálneho a gastrointestinálneho traktu, hlavy a krku, o ktorých je známe, že majú vysoké riziko úmrtia. "Hoci náš model bol zjednodušením rôznych trajektórií chorôb, pozoruhodné rozdiely v prežití podľa miesta ochorenia poukazujú na potrebu prijatia opatrení, ktoré by zabezpečili prioritu chirurgických zákrokov aj počas pandémie," konštatuje hlavný autor štúdie Kelvin Chan z nemocnice Sunnybrook Health Sciences Centre v Toronte. Podľa neho je potrebné zvážiť, ako by sa dalo dosiahnuť vyváženie horších výsledkov u pacientov s rakovinou s celkovými cieľmi systému zdravotnej starostlivosti. 

Šokujúce odhalenie o vplyve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Budúce modely by mali zahŕňať nerakovinové operácie a zároveň zohľadňovať schopnosť systému zvládnuť prudký nárast z hľadiska ľudských a fyzických zdrojov. Štúdia sa tak zaradila do rastúceho množstva pozorovaných vplyvov pandémie ochorenia COVID-19 na onkologických pacientov. "Naše zistenia poukazujú na dôležitosť stratégií založených na potrebe chirurgických zákrokov pri rakovine v čase obmedzenia," dodali vedci. 

Viac o téme: RakovinaPandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu