Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Archeológovia počas opráv katedrály Notre Dame narazili na strašidelný objav

Rekonštrukcia Notre Dame
Rekonštrukcia Notre Dame (Zdroj: TASR/Francois Mori)

PARÍŽ - Počas prác na prestavbe francúzskej katedrály Notre Dame bolo odkrytých niekoľko hrobiek a sarkofág zo štrnásteho storočia. Tento nález by expertom mohol pomôcť v lepšom pochopení pohrebných praktík v stredoveku. Archeológom však už nezostáva veľa času na objavenie ďalších nálezov.

Pohrebné miesta pozoruhodnej vedeckej kvality objavili archeológovia počas opráv centrálnej veže parížskej katedrály Notre Dame, oznámilo v pondelok francúzske ministerstvo kultúry. V súčasnosti je katedrála v prestavbe pre požiar, ku ktorému došlo v apríli 2019. 

 

While the fire at Notre Dame was painful to watch happening, and horrible to see in its aftermath...there are some interesting developments as the reconstruction begins. Check out this amazing discovery!

Posted by Cultural Resources GIS Program, NPS on Wednesday, March 16, 2022

Medzi nálezmi bol úplne zachovaný sarkofág v tvare človeka vyrobený z olova z roku 1300. Archeológovia tiež našli kúsky maľovaných sôch pod podlahou katedrály, ktoré boli identifikované ako časti pôvodnej clony z 13. storočia, čo je architektonické dielo oddeľujúce oblasť oltára od hlavnej lode. Podrilo sa vykopať aj pár vyrezávaných rúk, bustu fúzatého muža a vytesanú zeleninu, na ktorej sú stále viditeľné stopy farby. Výskumníci už použili malú endoskopickú kameru na nahliadnutie do sarkofágu, ktorý je pokrivený hmotnosťou zeme a kameňov. "Môžete zahliadnuť kúsky látky, vlasy a predovšetkým vankúš z listov na temene hlavy, známy jav, keď boli pochovávaní náboženskí vodcovia. Skutočnosť, že tieto rastlinné prvky sú stále vo vnútri, znamená, že telo je veľmi dobre chránené," povedal vedúci archeológ Christophe Besnier. 

Objavy uskutočnili rekonštrukčné tímy, ktoré sa pripravovali na inštaláciu obrovského lešenia a potrebovali skontrolovať stabilitu zeme. Popritom objavili podzemný vykurovací systém z 19. storočia, spomínaný sarkofág ležal medzi jeho tehlovými rúrami. Napriek nadšeniu z nálezu archeológom tikajú hodiny. Na dokončenie svojej práce majú čas do 25. marca, následne sa obnoví projekt rekonštrukcie. Plánované znovuotvorenie katedrály je datované do roku 2024.

Viac o téme: KatedrálaArcheológoviaSarkofágParížNotre DameArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu