Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveríte, čo zakazujú dievčatám na školách v Japonsku: Chlapcov by to mohlo sexuálne vzrušiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠIZUOKA - Japonské školy sú známe svojimi prísnymi pravidlami a nariadeniami. Niektoré z nich síce zastarané historické opatrenia rušia, ale čo sa týka zovňajšku žiakov, naďalej zostávajú v platnosti mnohé konzervatívne predpisy. Dôkazom sú bizarné zákazy, ktoré sa týkajú farby spodnej bielizne či účesu dievčat.

Dievčatá na japonských školách majú zakázané nosiť vlasy zviazané vo vrkoči, pretože odhalený zátylok by mohol podľa tamojších odborníkov sexuálne vzrušovať chlapcov. Znie to ako žart? Bohužiaľ nie je. Bývalý stredoškolský učiteľ Motoki Sugiyama, ktorý pracoval počas svojej jedenásťročnej kariéry na piatich rôznych školách v v meste Šizuoka na ostrove Honšú v rozhovore pre magazín Vice vysvetľuje, že zákaz vzišiel "z obavy, že pohľad na odhalený krk bude sexuálne vzrušovať chlapcov". Študentky musia zároveň nosiť iba bielu spodnú bielizeň, ktorá im nesmie presvitať cez uniformy. 

Neuveríte, čo zakazujú dievčatám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z prieskumu realizovaného v meste Fukuoka v roku 2021 dokonca vyplynulo, že až 57 zo 69 nižších stredných škôl určovalo študentom, akej farby má byť ich spodná bielizeň. Ak študenti toto nariadenie ignorovali, boli požiadaní, aby si bielizeň vyzliekli a vedenie školy o všetkom informovalo rodičov. "Vždy som kritizoval tieto pravidlá, ale keďže je podobnej kritiky málo a nariadenia sú normalizované, študenti nemajú inú možnosť, ako ich prijať," povedal Sugiyama. Žiadne celoštátne štatistiky nezaznamenali, koľko škôl prijalo zákaz vrkočov, ale prieskum z roku 2020 uvádza, že to bola približne jedna z desiatich škôl vo Fukuoka. Podobné nariadenia sa datujú do roku 1870, ale boli obnovené  v 70. a 80. rokoch minulého storočia s cieľom zastaviť násilie a šikanovanie v školách. 

Neuveríte, čo zakazujú dievčatám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré vzdelávacie inštitúcie však od mnohých zastaraných pravidiel upúšťajú. Hovorca strednej školy Hosoyamada Junior High School v južnej prefektúre Kagošima uviedol, že ich pravidlá obliekania sa minulý rok po sťažnostiach študentov zmenili. Vrkoče sú tam síce aj naďalej zakázané, ale spodná bielizeň už nemusí byť biela, ale môže byť aj sivá, čierna alebo tmavomodrá.

Viac o téme: ZákazŠtudentiSpodná bielizeňJaponskoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu