Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

FOTO Obyvateľov terorizuje obrovský medveď: Snaží sa vniknúť do domov, nezaberajú ani pasce!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SIERRA NEVADA - Obrovský medveď v jednom z amerických národných parkov strpčuje život miestnym ochranárom aj zvieratám. Má na svedomí už viac ako 38 prípadov škôd na majetku. Opakovane sa mu dokonca podarilo násilím vniknúť do obytných domov.

Kalifornské úrady čelia čoraz častejším sťažnostiam obyvateľov v okolí jazera Tahoe (pohorie Sierra Nevada). Nedáva im totiž spávať zhruba 230-kilový medveď grizzly, ktorého prezývajú Yogi. "Tento medveď je spájaný so škodami na majetku v najmenej 38 prípadoch," povedal Peter Tira z Kalifornského úradu pre ryby a divokú zver v Sacramente.

Zistilo sa, že Yogi spôsobil rozsiahle škody počas toho, ako sa snažil vniknúť do domov. V niektorých z nich sa v tom čase nachádzali aj ľudia. Na medveďa podľa miestnych ochranárov nezaberali ani nastavené pasce. "Odchyt alebo usmrtenie je poslednou možnosťou. Je u nás zákonom chránený," dodáva Tira. Niektorí obyvatelia sa zúfalú situáciu pokúsili riešiť po svojom, keď sa Yogiho snažili vyhnať preč hlučnou hudbou či dokonca nasprejovali na pascu "Bear Killer" (medveď zabijak). 

 

500lb bear named Yogi who has been causing havoc in Lake Tahoe divides residents

Posted by World News on Thursday, February 17, 2022

Aktivisti z organizácie The BEAR League  (Liga za medvede) spolupracujú s ochranármi, aby spoločne dokázali premiestniť Yogiho na bezpečné miesto mimo dosahu ľudských obydlí. "Liga za medvede oslovila riaditeľa mimovládnej organizácie pre voľne žijúce zvieratá, ktorý uviedol, že vie o jednom mieste a bol by ochotný poskytnúť tomuto medveďovi nový domov. Informovali sme už aj Kalifornský úrad pre ryby a divokú zver, aby túto možnosť zvážili a nesnažili sa medveďa usmrtiť," informovala výkonná riaditeľka The BEAR League Ann Bryantová. 

FOTO Obyvateľov terorizuje obrovský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zároveň dodáva, že odchyt medveďov a ich premiestnenie do iného prostredia nie je riešením z dlhodobého hľadiska. "Majitelia domov v oblasti jazera Tahoe by si mali svoje pozemky zabezpečiť tak, aby sa tam nedostala žiadna divá zver," odporučila. 

Viac o téme: MedveďSierra NevadaJazero Tahoe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu