Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Muž (50) dostal zápal pľúc, začal užívať antibiotiká: To, čo zažil potom, je ako z nočnej mory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Mužovi sa vnímanie sveta obrátilo hore nohami po tom, čo začal užívať antibiotiká na liečbu bakteriálneho zápalu pľúc. V priebehu dvoch dní pacient, ktorý nemal žiadnu psychiatrickú anamnézu a nikdy predtým neužíval antibiotiká, zažíval zmeny nálady a podráždenosť. Psychiatrom povedal, že má sluchové halucinácie, v ktorých počuje Boha.

Päťdesiatročný muž po užívaní antibiotík na liečbu bakteriálneho zápalu pľúc zažil neobvyklý stav. Pociťoval zmeny nálady, podráždenosť a nedokázal súvisle rozprávať. Takéto správanie je príznakom mánie, stavu charakterizovaného abnormálne vysokou úrovňou energie a nevyspytateľnými myšlienkami a správaním. Pri kontrole na pohotovostnej psychiatrickej jednotke v Ženeve povedal psychiatrom, že noc po prvej dávke antibiotík mal pocit, že umiera. Dokonca pociťoval sluchové halucinácie, v ktorých k nemu hovoril Boh a povedal, že bol vyvolený na špeciálnu misiu. Tieto príznaky môžu naznačovať psychózu.

Lekári mužovi diagnostikovali antibiomániu, vzácny vedľajší účinok liečby antibiotikami, informuje kazuistika zverejnená v časopise BMC Psychiatry v auguste 2021. Termín "antibiomania" vznikol v roku 2002 v recenzii publikovanej v Journal of Clinical Psychopharmacology, ktorá skúmala prípadové štúdie zahŕňajúce mániu súvisiacu s užívaním antibiotík. Podľa belgického psychológa a psychiatra Pascala Sienaerta z Katolíckej univerzity v Leuvene, časová os príjmu antibiotík a následné manické symptómy zodpovedajú hláseným prípadom antibiománie. 

Muž (50) dostal zápal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V prehľade prípadových štúdií antibiománie zverejnených v roku 2017 v časopise Journal of Affective Disorders Sienaert odborníci opísali 47 prípadov antibiománie u pacientov vo veku od troch rokov. O ďalších 143 nepublikovaných prípadoch informovala Svetová zdravotnícka organizácia a americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA). 

Sienaert uviedol, že na vlastné oči videl najmenej tri prípady, jeden s opakovanými epizódami. Spolu s kolegami zistil, že klaritromycín, jedno z antibiotík, ktoré lekári predpisovali spomínanému pacientovi, je jedným z najčastejšie zapojených antibiotík v prípadoch antibiománie spolu s chinolónovými antibiotikami ciprofloxacínom a ofloxacínom. "Najčastejšie sa podieľali na spôsobovaní mánie, ale patria medzi antibiotiká, ktoré sa celosvetovo najviac používajú," poznamenal psychiater. Na liečbu niektorých prípadov boli použité antipsychotiká. "Vo väčšine prípadov boli použité antimanické látky. Ale opäť to neznamená, že by sa manická epizóda nezlepšila aj bez nich. Je bežnou praxou, že ak vidíte, že sa objaví mánia, použijete antimanickú látku," vysvetlil. 

Muž (50) dostal zápal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo Švajčiar nakoniec nepotreboval antipsychotiká, lekári mu predpísali lorazepam, ktorý s používa na liečbu úzkosti a záchvatov. Tento prípad ilustruje, že rôzne druhy antibiotík môžu spustiť antibiomániu. Spočiatku sa u muža objavili manické symptómy po užití antibiotika s amoxicilín-kyselinou klavulanovou. Keď ich prestal užívať, symptómy mánie ustali. Keď však začal užívať ďalšie antibiotikum - klaritromycín používaný pri liečbe zápalu pľúc, symptómy mánie sa vrátili, čo ho prinútilo opäť ukončiť liečbu antibiotikami. Týždeň po vysadení antibiotík už muž nevykazoval manické príznaky.

Viac o téme: MániaAntibiotikum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu