Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chyba Y2K: V roku 2000 hrozila apokalypsa počítačových systémov a toto sa kvôli nej stalo v 2020

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - keď sa svet pripravoval na príchod roka 2000, šírila sa obava z vplyvu obávanej chyby Y2K. Podľa mnohých expertov ľudstvo v tejto súvislosti bolo na pokraji katastrofy. Z oblohy by v tom najhoršom prípade začali padať lietadlá a jadrové elektrárne by sa jednoducho vypli.

Rok 2000 sa niesol v znamení megalomanských osláv. Niektorí jedinci si však vybielili svoje účty, pretože sa obávali kolapsu bankového systému. Problém chyby Y2K v súvislosti s rokom 2000 pritom mnoho spoločností predpovedalo už roky dopredu, píše Sky News. Od začiatku 50. rokov 20. storočia sa štandardom stali roky reprezentované dvojciferným číslom. Jedným z dôvodov bola úspora miesta. Január 1900 sa písal ako 01/00, december 1999 bol 12/99. Rok 1900 bol zapísaný ako 00. Ako už tušíte, rok 2000 by bol potom chápaný ako rok 1900. Začalo to spôsobovať neočakávané problémy.

Chyba Y2K: V roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Systém fungoval vtedy, keď boli všetky dátumy zapísané v jednom storočí. S príchodom nového tisícročia sa však vlády na celom svete ocitli v situácii, kedy museli podniknúť naliehavé kroky. V opačnom prípade by nasledoval kolaps všetkých počítačov na svete. 

V západnej Austrálii sa ministerstvo spravodlivosti obávalo, že chyba Y2K by sa dotkla aj väzníc s maximálnou ostrahou, kde sa bežne používalo elektrické zatváranie dverí aj hlavných brán. Bezpečnostný inžinier Matthew Hacking, ktorý pracoval vo väzniciach, sa vyjadril, že "v austrálskych väzniciach nie je dostatočný počet dozorcov. V prípade zlyhania systému by ste naozaj nechceli, aby sa vo väzniciach otvorili naraz všetky dvere, cely aj vstupné brány." 

Chyba Y2K: V roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnoho ľudí je presvedčených, že niečo ako chyba Y2K je len mýtus a nikdy sa neobjavila. Faktom však zostáva, že v januári 2000 sa v niektorých bankových účtoch objavili sumy za obdobie storočného úroku, kreditné karty a bankomaty prestali fungovať. Na celom svete bolo odstavených pätnásť jadrových reaktorov. Vo videopožičovni dostal jeden zákazník účet vo výške 80-tisíc eur, hoci ceduľka ukazovala 87 eur. 

Chyba Y2K: V roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)


Niečo podobné sa stalo aj s príchodom roku 2020. Systémy si mysleli, že je rok 1920. Problém nebol vyriešený, len oddialený. V roku 1999 sa ľudstvo domnievalo, že o dvadsať rokov budú tieto systémy už dávno mimo prevádzky. Opak je však pravdou. Americká telekomunikačná firma Cox napríklad rozoslala faktúry zákazníkom s rokom 1920. V New York zas prestalo 14 000 parkovacích automatov prijímať platbu kartou (veď je rok 1920). V Poľsku prestali na Nový rok 2020 fungovať registračné pokladne od firmy Novitus.  

V záchvate všeobecnej paniky sa viaceré štáty rozhodli investovať nemalé finančné prostriedky, aby predišli zlyhaniu informačných systémov. Odhaduje sa, že Spojené štáty americké vtedy investovali do preventívnych opatrení 134 miliárd dolárov, celosvetové náklady sa vyšplhali na 308 miliárd dolárov. Podľa kritikov išlo o zbytočné šírenie paniky, pretože problém roku 2000 nepocítili ani štáty, ktoré do bezpečnostných opatrení investovali minimum. 

Viac o téme: Počítače2000Y2K
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu