Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vedcov totálne zmiatol sneh v ruskej Arktíde: Keď uvidíte, ako vyzerá!

(Zdroj: Facebook/Alexander Semenov)

ARKTÍDA - Syn molekulárneho biológa Michail Neretin zostal poriadne zmätený, keď zbadal pozdĺž pobrežia Bieleho mora v ruskej Arktíde záhadné modré svetielka žiariace v snehu. Spolu s biologičkou Verou Emelianenkovou a fotografom Alexandrom Semenovom vzápätí spustili pátranie po príčine záhadného javu, ktorý sa im podarilo identifikovať.

Semenov zverejnil začiatkom decembra na Facebooku fotky žiariaceho snehu, ktoré vznikli na pobreží Bieleho mora. Na ojedinelý jav ho upozornil Michail Neretin spolu s Emelianenkovou. Obaja spoločne rozdrvili snehovú svetielkujúcu guľu a všimli si, ako sa jej žiara zväčšuje s nárastom tlaku. Rozhodli sa preto, že niečo také výnimočné musí zvečniť odborník. 

Profesor varuje pred javom, ktorý sa deje na Arktíde: Katastrofa, ktorá ovplyvní celý svet

Biologička analyzovala vzorky snehu pod mikroskopom a rozoznala tak planktonické kôrovce veslonôžky, ktoré prežívajú v biotopoch sladkej a slanej vody. Po tom, ako do topiacej sa gule zapichla ihlu, začala okamžite žiariť. Práve drobné mikroorganizmy boli zdrojom záhadných svetielok. Hoci je táto ich vlastnosť známa, podľa National Geographic by mohol byť objav Neretinova a Emeliankenkovej prvým zdokumentovaným vysvetlením príčiny žiariaceho snehu v Arktíde. 

Veslonôžky dokážu svietiť vďaka molekule coelenterazín. Túto schopnosť využívajú na odpudenie predátorov. Obranná stratégia ale nie vždy funguje, molekula môže škálovať potravinový reťazec a nakoniec rozžiari aj väčšie živočíchy. V tomto prípade je zaujímavé najmä to, že svetlonôžky sa zvyčajne nachádzajú v hlbinách oceánu, nie v snehu na jeho pobreží. "Ukončili sme prieskum a o tejto téme zverejníme vedecký článok," uviedol Semenov.

Viac o téme: SnehZáhadaArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu