Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

POZOR na hmotnosť počas tehotenstva! Toľkoto môžu podľa vedcov pribrať tehotné ženy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WU-CHAN - Ženy sa počas tehotenstva menia po fyzickej aj psychickej stránke. Hormóny nimi lomcujú jedna radosť a bruško sa zmení na nepoznanie. Za toto obdobie sa v nich vytvára nový život, o ktorý sa už treba starať. Koľko však môže nastávajúca matka pribrať, aby to neublížilo jej ani dieťaťu?

Budúce matky, ktorých index telesnej hmotnosti (BMI) sa drží v normále, by počas tehotenstva nemali pribrať viac ako 24 kg. V opačnom prípade hrozí, že dieťa sa narodí už ako choré, resp. bude mať problémy od narodenia. Vedci z Wuhanskej univerzity skúmali údaje o takmer 16 miliónoch tehotných žien v databáze amerického Národného centra pre štatistiku a zdravie, aby následne mohli určiť optimálnu hmotnosť, ktorá je počas gravidity bezpečná pre matku i dieťa.

VIDEO Budúci rodičia oznamovali pohlavie svojho dieťaťa: Naštartoval motorku a... radšej sa nepozerajte!

Na základe svojich zistení odporučili, aby ženy s vyšším BMI neboli v tomto období ovplyvňované teóriami o tom, aby menej pribrali. Tím vedcov dospel k záveru, že mierne obézne ženy môžu počas tehotenstva pribrať od osem do 16 kg, tie s ideálnou hmotnosťou podľa BMI od 12 do 24 kg.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Nepriaznivé výsledky počas tehotenstva sú spojené s nadbytočnými kilami. Tento stav môže zvyšovať riziko predčasného pôrodu, a teda narodenie dieťaťa, ktoré ešte nemusí mať vyvinuté všetky orgány. Okrem toho môže mať mamička nábeh na vysoký krvný tlak, cukrovku a v neposlednom rade obezitu vo vyššom veku," vysvetlil autor štúdie, gynekológ Huijun Chen z Univerzitnej nemocnice vo Wuhane. U plodu sa môže navyše vyskytnúť ochorenie makrozómia (plod je väčší, ako by mal byť). V konečnom dôsledku čaká potom ženu ťažší pôrod. Výskum bol zverejnený v časopise JAMA Network Open.
 

 

Viac o téme: HmotnosťTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu