Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neskutočný objav vo vodách Arktídy: Riešenie problému, s ktorým ľudstvo bojuje už dlho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALGARY - V chladných vodách kanadskej Arktídy boli objavené spoločenstvá baktérií, ktoré sú schopné rozkladať ropu a motorovú naftu. Podľa expertov by tento objav mohol ponúknuť potenciálny spôsob, ako pomôcť pri odstraňovaní ropných škvŕn a iných environmentálnych nešťastí.

Vedci z Univerzity v Calgary narazili na baktérie pozdĺž pobrežia Labradorského mora, časti Severného atlantického oceánu medzi Labradorským polostrovom na východe Kanady. V laboratóriu simulovali malý únik ropy do fľaše kombináciou sedimentu z vrchu morského dna, umelej morskej vody a nafty alebo ropy. Pre napodobnenie podmienok Labradorského mora bola voda ochladená na štyri stupne Celzia. 

Neskutočný objav vo vodách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Genomické sekvenovanie odhalilo vo vodách množstvo rôznych rodov baktérií, ktoré vykazovali potenciál biodegradácie uhľovodíkov, vrátane Paraperlucidibaca, Cycloclasticus a Zhongshania. Zistilo sa, že tieto baktérie pomáhajú rozkladať nízke koncentrácie nafty a ropy. Pri vyšších koncentráciách sa však spotrebovala iba časť nafty, čo naznačuje, že na baktérie vplýva toxicita nerafinovanej ropy. Dôležité je však zistenie, že schopnosť pohlcovať uhľovodíky sa zlepšila, ak boli baktérie "kŕmené" živinami, ako je dusík a fosfor. Výskumníci preto v časopise Applied and Environmental Microbiology vyjadrili myšlienku, že by mohlo ísť o potenciálne riešenie čistenia ropných škvŕn pri budúcich environmentálnych nešťastiach. 

Neskutočný objav vo vodách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Eric Villars)

V tejto časti svetových oceánov sa v najbližších rokoch očakáva niekoľko zásadných zmien. Väčšina Labradorského mora je v zime a na jar pokrytá ľadom, ale rozvíjajúca sa klimatická kríza pravdepodobne skráti toto ľadové obdobie a rozšíri časti mora, ktoré zostanú bez ľadu po celý rok. Menej ľadu znamená viac príležitostí pre priemyselnú činnosť a námornú dopravu, čo zvýši riziko úniku ropy a nafty. Ak sa táto bezútešná vízia budúcnosti naplní, znalosti o týchto baktériách by mohli byť o to užitočnejšie. "Keďže zmena klímy predlžuje obdobia bez ľadu a v Arktíde dochádza k zvyšovaniu priemyselnej činnosti, je dôležité porozumieť tomu, akým spôsobom bude arktický morský mikrobióm reagovať v prípade úniku ropy alebo paliva," uviedol spoluautor štúdie a docent geomikrobiológie na Univerzite v Calgary Casey Hubert. 

Viac o téme: NaftaBaktérieRopaObjavŽivotné prostredieLabradorské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu