Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

FOTO Pavel počas búrky nad Brnom zachytil unikátny jav: Najprv si myslel, že zle vidí!

(Zdroj: in-pocasi.cz/Pavel Gabzdyl)

BRNO - Brnianskemu fotografovi Pavlovi Gabzdylovi sa pravdepodobne podarilo zachytiť vzácny stuhový blesk, ktorý má širší kanál s niekoľkými výbojmi. Objavil ho na zábere, ktorý spravil počas silnej júlovej búrky. Pôvodne si pritom myslel, že je fotka rozmazaná.

Fotografovaniu bleskov sa Gabzdyl venuje už mnoho rokov. Snímka, ktorá vznikla večer 25. júla, ale prekvapila aj jeho. "Najprv som si mysle, že zle vidím. Potom, že som drgol do fotoaparátu alebo že nastal nejaký technický problém. Ale keď som sa pozrel bližšie, videl som, že rozostrený je len blesk. A keď som ten štvornásobný blesk našiel aj na okraji fotky z druhého foťáku s trochu iným objektívom, došlo mi, že ide o skutočný jav," hovorí. 

Fotografiu skúmal s kolegami z brnianskej hvezdárne a zistil, že výboje nemajú úplne totožné dráhy a zároveň sa zbiehajú do jedného bodu. Po tom, ako fotku zverejnil na Facebooku, ho fanúšikovia meteorológie upozornili na to, že možno zachytil vzácny stuhový blesk. Pavel tak snímku poslal na portál in-pocasi.cz, ktorý potvrdil, že ide zrejme o raritu. 

Stuhový blesk má širší kanál než typický čiarový blesk a tvorí ho niekoľko spätných výbojov. "Ide o pomerne vzácnu udalosť, ktorú sa hlavne v minulosti podarilo fotograficky zachytiť len veľmi výnimočne. To viedlo určitú skupinu odborníkov k názoru, že v skutočnosti ide o chybný fotografický záznam, ktorý je spôsobený pohybom prístroja," vysvetlil Michal Žák z Katedry mateorólogie a ochrany prostredia Matematicko-fyzikálnej fakulty Karlovej univerzity. 

Počas tej istej búrky na neďalekej meteorologickej stanici v Brne-Turanoch namerali náraz vetra dosahujúceho 90 kilometrov za hodinu, čo je rýchlosť, pri ktorej už môže dochádzať k bočnému posunutiu bleskového kanála pri jednotlivých spätných výbojoch. Na fotke s ďalšou expozíciou tak blesk pôsobí rozmazane. 

Viac o téme: BúrkaBleskPavel Gabzdyl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu