Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Turisti chceli oklamať úrady, sfalšovali doklady o očkovaní: Astronomická pokuta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Nemenovaným turistom, ktorí pricestovali v júli do Kanady z USA, sa tento výlet zrejme nadlho vryje do pamäti, pretože ich vyšiel poriadne draho. Po zistení, že sa preukázali falošnými dokladmi o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, im totiž miestne úrady za tento aj ďalšie priestupky udelili mastnú pokutu a nariadili povinnú karanténu.

Kanadská vláda v súvislosti s pandémiou stanovila požiadavky, kedy sa musia cestujúci pred vstupom do lietadla preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19. Po prílete do krajiny sú tiež povinní absolvovať ďalšie testovanie a karanténu v zariadení určenom vládou. Pobyt trvá tri dni alebo dovtedy, kým im nebude doručený negatívny výsledok testovania. 

KORONAVÍRUS Turisti chceli oklamať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Týmto povinným úkonom sa snažili v polovici júla vyhnúť dvaja americkí turisti, ktorí sa preukázali falošným dokladom o zaočkovaní. Kanadská agentúra pre verejné zdravie (PHAC) ich preto pokutovala za štyri priestupky, pričom výška sankcie sa pre každého vyšplhala na 20 000 kanadských dolárov (viac ako 13 500 eur). Okrem toho, že sa preukázali falošnými dokladmi o testovaní a očkovaní, ignorovali aj povinnú karanténu a testovanie po prílete. Hotelová karanténa ich nakoniec vyšla poriadn draho - viac ako 1500 dolárov. 

KORONAVÍRUS Turisti chceli oklamať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predstavitelia agentúry zároveň pripomenuli, že všetci cestujúci sú povinní pravdivo odpovedať na otázky, ktoré im kladú členovia pohraničnej polície pri vstupe do krajiny, pretože poskytovanie nepravdivých informácií je tiež priestupok. Podľa platnej legislatívy môže byť za takéto porušenie zákona udelená pokuta do výšky 5000 kanadských dolárov za každý deň nedodržania opatrení alebo za každý spáchaný priestupok. Pri závažných trestoch hrozí odňatie slobody na šesť mesiacov a/alebo pokuta vo výške 750 000 dolárov. Kanadská agentúra pre pohraničnú službu (CBSA) zároveň uviedla, že pri odhaľovaní falošných dokumentov úzko spolupracuje s domácimi a medzinárodnými partnermi. 

Viac o téme: TuristiKaranténaKanadaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu