Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muži, tento výskum vás nepoteší: Nešťastné manželstvo sa môže končiť predčasnou smrťou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Pokiaľ ste uviazli v nešťastnom manželstve, mali by ste podstúpiť párovú terapiu. V opačnom prípade riskujete smrť. Tvrdí to nový izraelský výskum, podľa ktorého je zotrvávanie v neuspokojivom vzťahu rovnako škodlivé, ako napríklad pravidelné fajčenie cigariet.

Pri skúmaní rozsiahlych zdravotných údajov starých viac ako tridsať rokov sledoval vedecký tím z Tel Avivskej univerzity príčiny smrti u viac ako 10 000 izraelských mužov. Tí, ktorí neboli spokojní s manželstvom alebo ho dokonca vnímali ako úplne nefunkčné, pravdepodobne zomreli na cerebrovaskulárne ochorenia (CVA), ako napríklad mozgová mŕtvica alebo upchatie tepien. Podobná smrť pritom väčšinou postihuje pravidelných fajčiarov alebo ľudí s nedostatkom pohybu. Autori zistili, že u mužov, ktorí neboli s ich zväzkom spokojní, bola o 69,2 percenta vyššia pravdepodobnosť úmrtia na mozgovú príhodu než u tých, ktorí boli v manželstve šťastní. Pri posudzovaní všetkých prípadov predčasnej smrti mužov bola miera úmrtia o 19 percent vyššia u tých, ktorí uviedli, že ich manželstvo je neuspokojivé 

Muži, tento výskum vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Clinical Medicine. Výskumníci tvrdia, že zdravotnícke orgány by mali propagovať manželskú terapiu ako spôsob zlepšenia mužského zdravia. "Náš výskum ukazuje, že kvalita manželstva a rodinného života má zdravotný vplyv na dĺžku života," uviedol jeho autor Shahar Lev-Ari.

Vedci uskutočnili štatistické analýzy databázy, ktorá začala zhromažďovať údaje v 60. rokoch minulého storočia. Počas 32 rokov sledovali zdravie a správanie 10 000 mužov, pričom osobitnú pozornosť venovali smrti v dôsledku mozgovej príhody. Na začiatku štúdie mala väčšina účastníkov 40 rokov, pričom od začiatku v 60. rokov minulého storočia zomrelo na CVA ochorenia celkovo 64 percent. "Chceli sme analyzovať údaje zhromaždené pomocou rôznych parametrov na identifikáciu behaviorálnych a psychosociálnych rizikových faktorov, ktoré môžu predpovedať smrť následkom CVA a predčasnú smrť z akéhokoľvek dôvodu," uviedol Lev-Ari. 

Muži, tento výskum vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na začiatku výskumu boli účastníci požiadaní, aby ohodnotili svoju úroveň spokojnosti v manželstve na stupnici od 1 (veľmi úspešné) po 4 (neúspešné). Úroveň takejto spokojnosti sa ukázala ako prediktívny faktor pre očakávanú dĺžku života v miere porovnateľnej s fajčením a nedostatočnou fyzickou aktivitou.

Počas 32 rokov sledovania zomrelo 5736 osôb, z toho 595 na mozgovú príhodu. Odborníci zistili, že úmrtnosť na cievnu mozgovú príhodu vzrástla o 69,2 percenta z 24 percent v najspokojnejšej skupine na 40,6 v najmenej spokojnej skupine. Miera úmrtnosti z akýchkoľvek príčin sa zvýšila o 19 percent z 248,5 v najspokojnejšej skupine na 295,3 v najmenej spokojnej skupine. Lev-Ari poznamenal, že u starších dobrovoľníkov je rozdiel v miere úmrtnosti menší. Vysvetľuje to tým, že starší muži sa za dlhé roky v manželstve jednoducho prispôsobili.

Viac o téme: ManželstvoMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu