Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Z hutníka je husliarsky majster

Výroba huslí trvá Ľubomírovi Slavkovskému približne 300 hodín. Zobraziť galériu (4)
Výroba huslí trvá Ľubomírovi Slavkovskému približne 300 hodín. (Zdroj: Nový Čas)

VEĽKÝ ŠARIŠ - Tomu sa povie radikálna zmena. Z hutného inžiniera sa stal vychýreným výrobcom a opravárom hudobných nástrojov. Ľubomír Slavkovský z Veľkého Šariša sa svojej záľube a práci v jednom venuje už takmer 20 rokov. Hudobné nástroje aj zbiera a momentálne ich možno obdivovať na výstave vo veľkošarišskom múzeu.

„Práca s hudobnými nástrojmi ma vždy priťahovala. Spočiatku to bol koníček. Ten prerástol do povolania,“ vraví Ľ. Slavkovský, ktorý si vo Veľkom Šariši otvoril ateliér s názvom Bessler - podľa vynikajúceho nevidiaceho prešovského huslistu, ktorý žil v stredoveku. „Husle sa už 400 rokov vyrábajú rovnakou technológiou. Huslisti sú totiž veľmi konzervatívni ľudia a trvajú na tom, aby ich nástroj bol vyrobený podľa osvedčeného postupu,“ vraví zručný muž.

Výroba jedných huslí mu trvá približne 300 hodín - tvorí ich z javorového a smrekového dreva. S odbytom nemá žiaden problém. „Dobré husle sa vždy predajú,“ usmieva sa výrobca. Aj ich cena je primeraná kvalite. „Prvoradý je, samozrejme, zvuk. Musia byť však aj pekné. Cena ručne vyrobených huslí nie je nikdy nižšia ako 25-tisíc korún (757 eur),“ prezradil Ľ. Slavkovský.

Do rúk sa mu však dostávajú aj mimoriadne drahé hudobné nástroje. Pre istú prešovskú školu momentálne opravuje harfu. „Cena tohto vzácneho nástroja sa začína pri štvrť milióne korún (7 572 eur). Ale kvalitná harfa môže stáť aj štvornásobok,“ vysvetlil na záver Ľ. Slavkovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu