Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéfom sa rakovina vyhýba!

SYDNEY – Hrubá peňaženka a dlhé obedňajšie prestávky sú dve z mnohých výhod, ktoré so sebou prináša pozícia šéfa. Podľa austrálskych vedcov sú šéfovia aj zdravší a rakovina im hrozí oveľa menej, než ostatným zamestnancom.

Odborníci z University of Sydney zistili, že manažéri a vedúci pracovníci sú výrazne menej náchylní ku vzniku nádorov a zhubnej rakoviny než všetci ostatní pracujúci. Šéfovia majú aj mierne nižšie riziko vzniku mentálnych chorôb a ochorení pohybového aparátu.

„Možnými príčinami je to, že sú menej vystavení rizikovým faktorom alebo sú schopní dovoliť si prestať pracovať, keď sa prvé zdravotné príznaky objavia,“ tvrdí doktorka Deborah Schofieldová, jedna z autoriek výskumu.

Vedci analyzovali dáta viac ako 4 200 austrálskych pracujúcich vo veku medzi 45 a 65 rokov. Dve tretiny z nich mali minimálne jednu somatickú chorobu. Miera ochorení bola najvyššia u žien, starších pracujúcich a ľudí, ktorí žili v manželstve.

Najväčší vplyv na chronické zdravotné problémy mala práca predavačov, zdravotníkov a sociálnych pracovníkov. Predavači trpia najčastejšie artritídou, bolesťami chrbta a ďalšími problémami pohybovej sústavy. Osoby pracujúce v zdravotníctve a sociálnych službách trpia najviac srdcovými chorobami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu