Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čo váš hlas prezrádza o vašom sexuálnom živote: Ak ho máte takýto, ste možno promiskuitný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GÖTTINGEN - Medzinárodný tím vedcov realizoval štúdiu zameranú na analýzu hlasu a skúmal súvislosť medzi jeho zafarbením a sexuálnym správaním ľudí. Výsledky svojho pozorovania zverejnili v časopise Journal of Research in Personality.

Tím vedcov z Nemecka, Škótska, Dánska, USA a Kanady spojila zaujímavá štúdia, v ktorej analyzovali hlasy mužov a žien s cieľom zistiť, či a ako súvisí jeho zafarbenie so sociosexualitou. Vychádzali z názoru, že vokálne podnety ovplyvňujú sympatie voči iným osobám podobne ako celkový vzhľad a hrajú dôležitú úlohu v počiatočnom vnímaní cudzích ľudí. Podľa nich by sa v hlase oboch pohlaví mohla aspoň čiastočne prejaviť osobnosť človeka. 

Čo váš hlas prezrádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci zistili, že respondenti z nižšie položeným hlasom vykazovali vyššiu úroveň sociosexuality, vyznačovali sa otvorenosťou pre príležitostný sex, boli extrovertnejší a mali väčšiu dominanciu v sociálnych situáciách. "Naša štúdia je prvá, ktorá naznačuje, že výška hlasu môže predurčovať niektoré osobnostné črty mužov a žien, ktoré súvisia s extraverziou, dominanciou a sociosexuálnou orientáciou. Jedným z možných dôvodov je fakt, že hlboké hlasy súvisia s vyššou hladinou testosterónu a ten ovplyvňuje otvorenejšiu sociosexuálnu orientáciou žien i mužov," uviedla šéfka výskumného tímu Julia Sternová z Univerzity v Göttingene. 

Čo váš hlas prezrádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločne s kolegami poukázala aj na výsledky výskumu z roku 2020, v ktorom sa uvádza, že hlbší hlas u mužov súvisí s vyššou hladinou testosterónu. Spojenie medzi ženami sa však zdá byť menej jasné, pripúšťajú vedci. 

Viac o téme: SexHlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu