Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé VIDEO o tom, ako sa za 30 rokov zmenila Zem: Pohľad, z ktorého sa tlačia slzy do očí

(Zdroj: Youtube/Google Earth)

MOUNTAIN VIEW - Aplikácia Google Earth ponúka najautentickejšie zobrazenie vývoja našej planéty za ostatné desaťročia. V interaktívnom 3D zobrazení je teraz možné sledovať, akým rýchlym tempom sa mení ráz krajiny v jednotlivých lokalitách sveta. Autori projektu dúfajú, že zverejnené snímky prinútia kompetentných zvýšiť záujem o enviromentálne problémy.

Spoločnosť Google vytvorila interaktívnu mapu, aby zdokumentovala vývoj na našej planéte za ostatné desaťročia. Na jej tvorbu bolo použitých 24 miliónov satelitných fotografií zaznamenaných za ostatných 37 rokov. Prostredníctvom bezplatnej funkcie Timelapse môžu užívatelia sledovať rozpínajúce sa zastavané lokality, ktoré pribudli na niekdajších zelených plochách, lesoch a plážach.  Snímky zároveň odhaľujú krutú realitu odlesňovania, topenia ľadových krýh a odhalenej pevniny, ktorú ešte kedysi pokrývala hrubá zasnežená masa. "Takto najlepšie vidíme, ako sa mení náš svet," uviedla šéfka projektu Google Earth Rebecca Moorová, podľa ktorej je potrebné vidieť, ako sa darí nášmu jedinému domovu. 

Google predtým ponúkol časovo oneskorený pohľad na Zem, ale iba v 2D rozlíšení. Táto aktualizácia je tak najväčšou v aplikácii Google Earth za ostatných päť rokov. Jej autori dúfajú, že podnieti debatu o zmene podnebia. "Dúfame, že to každého privedie k objektívnemu spoločnému pochopeniu situácie, ktorá sa v skutočnosti deje na Zemi a inšpiruje ho k činom. Myslíme si, že Timelapse sa dá použiť aj ako plán riešení," dodala Moorová. 

Táto funkcia využíva snímky poskytnuté agentúrami NASA a United States Geological Survey, ako aj európskym programom Copernicus. Pre prístup na mapu spustite Google Earth a kliknite na kartu Voyager. Na výber je päť prehliadok so sprievodcom alebo si môžete vyhľadať zaujímavé miesto.

Viac o téme: Globálne otepľovanieOdlesňovanieTopenie ľadovcovGoogle Earth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu