Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Najčastejšie MÝTY o covide: Čítajte, čomu všetkému sú ľudia schopní uveriť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Najčastejšie mýty o koronavíruse v českých médiách sa podľa analýzy Newton Media týkajú jeho umelého vytvorenia za účelom svetového sprisahania. K šíreniu podľa nej prispel aj prezident Miloš Zeman. Ako častého pôvodcu vírusu menujú dezinformácie miliardára Billa Gatesa, Georga Sorosa či 5G sieť.

Spoločnosť analyzovala sociálne aj tradičné médiá od decembra 2019. V tých tradičných je podľa analytika Ivana Vodochodského najčastejšou konšpiračnou teóriou tá, ktorá dáva COVID-19 do súvislosti s inštaláciou zariadení pre bezdrátový prenos dát v takzvanej siete 5G. Na druhej priečke sa umiestnila teória označujúca za pôvodcu pandémie Billa Gatesa. "Výrazne k rozšíreniu medializácie tejto teórie prispel, paradoxne, Miloš Zeman, ktorý ju zmienil vo svojom októbrovom televíznom prejave ako odstrašujúci príklad, čomu všetkému sú ľudia ochotní veriť," uviedol Vodochodský. 

KORONAVÍRUS Najčastejšie MÝTY o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najšialenejšie HOAXY o sčítaní: Najskôr vás zrátajú a potom... Z konšpiračných teórií sa zastavuje rozum

Nižšiu publicitu majú teórie o pôvode vírusu v čínskych laboratóriách, ako americkej biologickej zbrane či jeho nekontrolovateľnom šírení kvôli migrácii. Na sociálnych sieťach sa podľa Newtonu najčastejšie šíria teórie o Gatesovi, o polovicu menej príspevkov má teória súvisiaca so Sorosom, nasledujú opäť 5G siete. "Vidíme tu súvislosti s už známymi konšpiračnými teóriami, ako je špekulácia o Billovi Gatesovi a jeho údajnej snahe regulovať svetovú populáciu pomocou očkovania. Podobne aj George Soros je i v Česku obviňovaný zo zasahovania do spoločensko-politického diania," doplnil analytik Tomáš Kůst. 

George Soros
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Z návodov, ako nákazu SARS-Cov-2 liečiť alebo ako sa jej vyhnúť, medzi konšpiráciami dominovala konzumácia dezinfekcie, v českom prostredí chlóru či Sava. Prispelo k tomu aj vyjadrenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnosti aplikovať dezinfekciu do žily. V českých médiách patrila medzi najpopulárnejšie zvýšená konzumácia cesnaku, nasledovaná alkoholom k vonkajšiemu i vnútornému užitiu. Pozitívnou správou ale je, že v mediálnom priestore prevažujú príspevky, ktoré sa snažia konšpiračné teórie odhaľovať a uvádzať ich na pravú mieru. 

Slovenský patológ Michal Palkovič o najväčších koronavírusových hoaxoch

Koronavírus verzus hoaxy: Ako ich vníma patológ, ktorý pitval väčšinu obetí na Slovensku? (Zdroj: Topky:Maarty)

Viac o téme: HoaxKonšpiračné teórieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu