Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hrozivá predpoveď vedcov o zániku ľudstva: Má sa tak stať o toľkoto rokov a poznajú aj dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FUNABASHI - O miliardu rokov bude zemská atmosféra obsahovať len veľmi málo kyslíka, čím sa stane neobývateľnou pre zložitý aeróbny život. Podľa vedcov sa stane to, čo pred približne 2,4 miliardami rokov. Jedným z hlavných dôvodov je fakt, že Slnko postupne zostarne a jeho lúče budú čoraz teplejšie.

V súčasnosti tvorí kyslík asi 21 percent zemskej atmosféry. Jej povaha je ideálna pre veľké a zložité organizmy, ako sú ľudia, ktorí na prežitie potrebujú práve kyslík. Na počiatku histórie Zeme boli hladiny kyslíka oveľa nižšie a je pravdepodobné, že v ďalekej budúcnosti opäť rapídne klesnú. 

Hrozivá predpoveď vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kazumi Ozaki z Toho University v japonskom Funabashi a Chris Reinhard z Georgia Institute of Technology v Atlante modelovali klimatické, biologické a geologické systémy Zeme, aby predpovedali, ako sa zmenia atmosférické podmienky na našej planéte. Tvrdia, že zemská atmosféra si udrží vysokú hladinu kyslíka počas nasledujúcej miliardy rokov. Následne táto hladina dramaticky klesne na úroveň, ktorá naposledy nastala pred takzvanou Udalosťou veľkej oxidácie pred asi 2,4 miliardami rokov. "Zistili sme, že okysličená atmosféra Zeme nebude trvalou súčasťou," ozrejmil Ozaki. 

Hrozivá predpoveď vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedným z hlavných dôvodov tohto posunu je starnúce Slnko, ktorého lúče budú čoraz horúcejšie a uvoľnia viac energie. Vedci vypočítali, že to povedie k zníženiu množstva oxidu uhličitého v atmosfére, pretože CO2 absorbuje teplo a potom sa rozkladá. Informácie priniesol vedecký časopis New Scientist

Viac o téme: KyslíkZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu