Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Muži v ohrození! Na svete sú spermie zo ženských kmeňových buniek!

LONDÝN – Sú muži v ohrození a budú čoskoro len súčasťou ľudskej histórie a nie jej budúcnosťou? Ťažko povedať. Každopádne ženy bez mužov by zrejme mohli prežiť a ďalej sa rozmnožovať, kým naopak by to možné nebolo.

O krok bližšie k plodeniu žien zo žien sú teraz britskí vedci. Profesorka Karim Nayerniaová, popredná svetová odborníčka na výskum kmeňových buniek, vytvorila spermie z buniek ženskej kostnej drene.

Technológia by mohla ponúknuť lesbičkám možnosť splodiť dieťa, ktoré by bolo stopercentne z tiel dvoch žien. Splodiť by však mohli opäť iba ženu, pretože z ich tiel nie je možné získať spermiu s chromozómom Y.

Telesné bunky sa reprodukujú tzv. mitózou, kedy vznikajú z materskej bunky dve dcérske bunky s rovnakým genetickým obsahom ako pôvodná bunka. Pohlavná bunka však vzniká tak, že sa zo zárodočnej bunky majúcej dvojnásobnú genetickú informáciu vytvoria postupne bunky majúce iba polovičný počet chromozómov. Tomuto procesu sa hovorí meióza. Tú musí britský tím vyvolať u telesnej kmeňovej bunky, aby došlo ku vzniku spermií.

„Myslím, že principiálne to bude vedecky uskutočniteľné,“ uviedla profesorka Nayerniaová pre New Scientist.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu