Streda17. december 2025, meniny má Kornélia, zajtra Sláva, Slávka

Naučte sa variť bez tuku!

Pri varení akéhokoľvek jedla sa snažte používať čo najmenej tuku.
Pri varení akéhokoľvek jedla sa snažte používať čo najmenej tuku.

BRATISLAVA - Chutný vyprážaný rezeň alebo syr s majonézovým šalátom! Aj vám sa zbiehajú slinky, keď si na takéto dobroty spomeniete? Ak však chcete schudnúť, olejom „napité“ jedlo pre vás rozhodne nie je to pravé. Mäso či polievky vám budú chutiť i vtedy, ak ich upravíte diétne. Nový Čas vám poradí, ako variť tak, aby ste nenabrali kilá navyše.

Väčšina z nás spotrebuje oveľa viac tukov, ako naše telo potrebuje. Tuky sú zradné tým, že ich prijímame veľké množstvo nielen vo varenej, ale i v "surovej" forme. Nachádzajú sa totiž nielen v údeninách, syroch, ale i v pečive. Ak teda chcete mať vyvážený jedálny lístok, tuky by mali tvoriť len 30 percent denného energetického príjmu. Pričom odborníci tvrdia, že jednu tretinu by mali tvoriť tuky živočíšne a dve tretiny zase rastlinné. Ako to dosiahnuť? Naučte sa variť tak, aby ste tuk používali čo najmenej. Dosiahnuť to môžete napríklad tým, že nahradíte obyčajné hrnce za teflónový riad.

6 tipov, ako uvariť jedlo diétne

1. Odstráňte kožu a prebytočný tuk
Ešte pred varením odrežte tukové tkanivo z mäsa a kožu z hydiny. Jedine tak docielite, že v hotových jedlách bude čo najmenej tuku.

2. Najzdravšie je varenie na pare
Tento spôsob varenia je rýchly a nie je pri ňom potrebné použiť tuk. Zachová sa pri ňom maximálne množstvo živín. Je to najvhodnejší spôsob prípravy rýb a zeleniny.

3. Dusenie - vhodné pre ryby
Ryba sa vloží do hrnca s trochou vody alebo vývaru a prikryje sa pokrievkou. Tu používate len veľmi málo tuku a väčšina živín zostane zachovaná.

4. Kurča pečte bez tuku
Pečenie "nasucho" sa používa aj pri príprave hydiny. Tuk sa nepridáva ani pred pečením, ani po ňom. Mäso položte na rošt, aby tuk mohol odtekať.

5. Na vyprážanie a fritovanie zabudnite
Tuk pri vyprážaní urobí na povrchu povlak a tiež nasiakne dovnútra. Prepaľovaný olej tiež nie je zdravý. Ak fritujete, olej nikdy nepoužívajte viackrát!

6. Používajte nepriľnavé nádoby
Keď potrebujete vysmážať na panvici jedlo a pritom ho miešať, používajte nepriľnavé teflónové riady a hneď pod dovarení ho vyberte. Tým sa taktiež zníži spotreba použitého tuku.

Schudli ste? Pošlite svoj príbeh!

Mali ste podobný problém s nadváhou ako naši finalisti? Ak ste tento boj vyhrali a schudli ste, podeľte sa s Novým Časom o váš príbeh. Svoje skúsenosti môžete posielať už na adresu chudneme@novycas.sk a pripojiť k nim i osvedčenú diétu spolu s fotografiami celej postavy pred a po chudnutí. Autori použitých príbehov budú odmenení 300 Sk. Tým, že nám svoj príbeh pošlete, dávate súhlas na jeho zverejnenie.

Posielajte odkazy súťažiacim! Ak máte medzi piatimi súťažiacimi svojho favorita, môžete ho podporiť a poslať mu odkaz na www.lesk.sk/odkazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu