Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Druhé najväčšie zničenie Londýna v histórii: Jedna budova apokalypsu zázračne prežila

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/AP, British Movietone)

LONDÝN - Pri bombardovaní nemeckých vzdušných síl z 29. na 30. decembra 1940 prekonal Londýn najväčšie zničenie od Veľkého požiaru v roku 1666. Zápalné bomby zvrhnuté z nemeckých bombardérov spôsobili v londýnskom City vyše 1400 požiarov. Živelnému ohňu podľahla väčšina budov v centre mesta a priľahlom okolí.

Akoby zázrakom "druhý veľký požiar Londýna", ako udalosť vstúpila do histórie, prežila slávna katedrála sv. Pavla. Stavba architekta Christophera Wrena bola síce bombardovaná, ale dobrovoľní hasiči stihli zakaždým plamene včas uhasiť. Ochrániť svätostánok pred skazou prikázal samotný britský ministerský predseda Winston Churchill. Morálka Britov nesmela byť za žiadnu cenu podkopaná a hrdo sa týčiaca katedrála v mračnách dymu tak, ako ju 29. decembra zachytil na fotografii Herbert Mason, sa stala symbolom britskej nezdolanosti. 

VIDEO Druhé najväčšie zničenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Obyvatelia ostrovného kráľovstva čelili nemeckým útokom už od júla 1940, kedy sa začala bitka o Britániu. Luftwaffe sa v nej neúspešne pokúsila získať prevahu nad kráľovským letectvom. Najviac náletov na Londýn uskutočnila Luftwaffe počas takzvanej bleskovej vojny, ktorá spadala do obdobia neskorého leta 1940 až jari nasledujúceho roka. Bombardovanie bolo obnovené napríklad v júni 1944, kedy na Britániu dopadali nemecké strely s plochou dráhou letu V1 a rakety V2. 

Počas útokov na Britániu zahynulo 43 000 obyvateľov, polovica z nich v Londýne. O život v druhej svetovej vojne celkovo prišlo takmer 400 000 Britov. 

Viac o téme: PožiarBombardovanieDruhá svetová vojnaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu