Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Vlani napísalo Ježiškovi viac ako 110-tisíc slovenských detí

BANSKÁ BYSTRICA – Pri príležitosti uplynulých Vianoc prišiel v doterajšej deväťročnej histórii projektu Slovenskej pošty Pošta Ježiškovi druhý najväčší počet zásielok „pre Ježiška“.

Ako dnes informovala vedúca oddelenia propagácie produktov Svetlana Vallašeková, na adresu 999 99 Ježiško, doručili vlani 110 480 listov, pohľadníc či kresieb, čo je o 25 245 viac než v roku 2006. Dosial najväčší záujem zaznamenal siedmy ročník Pošty Ježiškovi v roku 2005, kedy prišlo 116 315 zásielok. Vo všetkých deviatich ročníkoch projektu spolu prišlo na „Ježiškovu“ adresu takmer 900-tisíc listov.

Prvé vlaňajšie listy detí prišli „Ježiškovi“ už 29. októbra, posledné bolo možné doručiť do 31. decembra. „Najväčší nával zásielok pre Ježiška bol v prvej polovici decembra, najviac listov za jeden deň – takmer 15-tisíc – prišlo 15. decembra. Medzi doručenými zásielkami je 1 435 listov a kresieb od detských kolektívov,“ uviedla Vallašeková. Dodala, že listy „Ježiškovi“ poslalo aj 118 nevidiacich a slabozrakých detí, ktorým „Ježiško“ poslal svoju odpoveď v Braillovom písme a pribalil aj CD s rozprávkou.

Každoročne píše „Ježiškovi“ aj čoraz viac detí zo zahraničia, vlani ich bolo vyše 300 z 24 krajín. Najviac z Českej republiky, odkiaľ prišla do Pošty Ježiškovi tretina zahraničných zásielok, ale aj z Nemecka, Veľkej Británie, Írska, Talianska, USA, Kanady, Srbska a prišli aj listy z Kene, Brazílie a Indonézie.

Najviac „Ježiškovi“ píšu deti vo veku od šesť do 11 rokov, píšu mu však aj tínedžeri a dospelí, často v mene svojich detí a vnúčat, ktoré ešte nevedia písať. Deti vo svojich listoch píšu priemerne päť až desať želaní, medzi nimi často aj želania pre rodičov a súrodencov. „Nároky detí na darčeky od Ježiška s každým ročníkom projektu rastú. V želaniach sa často opakovali počítačové hry, mobil, lyžiarsky či snowboardový výstroj, lego, našli sa ale aj špecifické želania ako vojenský vrtuľník na diaľkové ovládanie, spidermanská školská súprava, väzenský kočiar alebo potápačský výstroj,“ dodala Vallašeková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu