Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Máte bolesti hlavy? Vedci zistili, kedy to znamená, že ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Bolesť hlavy môže signalizovať prítomnosť nového koronavírusu vo vašom tele. Tureckým odborníkom sa podarilo definovať druhy tejto bolesti, ktoré sú typické práve pri ochorení COVID-19. Na základe ich zistení môžu teraz ľudia jednoduchšie odhaliť, či sú infikovaní alebo iba prekonávajú bežné diagnózy spojené s chrípkovou sezónou, prípadne únavou či stresom.

V období súčasnej pandémie je potrebné venovať náležitú pozornosť tomu, ako sa prejavuje. Za príznakmi, ktoré zvyčajne pociťujeme pri obyčajnom prechladnutí, môže totiž stáť aj koronavírusová infekcia. Dôvodom na poplach tak môže byť aj bežná bolesť hlavy, pretože práve tá sprevádza aj COVID-19. Touto problematikou sa zaoberali vedci z Istanbulskej univerzity a podarilo sa im kategorizovať typy bolesti hlavy, na základe ktorých odlíšite koronavírusovú nákazu od iných, menej závažných zdravotných problémov. Ich prieskumnú vzorku tvorilo 3196 negatívne testovaných respondentov a 262 pacientov s potvrdenou diagnózou COVID-19, ktorí opisovali intenzitu bolesti hlavy a jej časový rozsah. 

Dvanásť najčastejších dlhodobých symptómov COVID-19: Ten prvý pociťuje každý infikovaný!

Pulzujúca bolesť hlavy

Pulzujúca bolesť býva sprevádzaná silnou bodavou bolesťou. Práve táto intenzívna, prenikavá a najmä neutíchajúca bolesť je spojená s ochorením COVID-19. 

Máte bolesti hlavy? Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolesť hlavy pretrvávajúca viac ako 72 hodín

Vo výsledkoch spomínanej štúdie zverejnenej v časopise Journal of Headache and Pain sa uvádza, že bolesť hlavy, ktorá neustúpi ani po 72 hodinách, je zvyčajne príznakom koronavírusovej infekcie. Viac ako desať percent pozitívnych respondentov uviedlo, že bolesť hlavy pociťovali minimálne takto dlho. 

Poruchy zmyslových orgánov alebo gastrointestinálne problémy

Aj keď je bolesť hlavy jedným z prvých príznakov ochorenia COVID-19, často je spojená aj so stratou čuchu a chuti, prípadne s gastrointestinálnymi ťažkosťami. Ak na sebe sledujete túto kombináciu zdravotných problémov už dlhšie, tak je najvyšší čas nechať sa otestovať. 

Máte bolesti hlavy? Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vašu bolesť nedokážu stlmiť žiadne lieky proti bolesti

Výskumný tím zaznamenal súvislosť medzi bolesťami hlavy, ktoré odolávajú účinkom analgetických liekov, a diagnózou COVID-19.

Ste muž

Výskum tiež zistil, že pozitívne testovaných mužov, ktorí sa sťažovali na bolesť hlavy, bolo dvakrát viac než pozitívne testovaných žien. Pri porovnávaní výsledkov vedci odhalili, že bolesťou hlavy trpelo 126 z 262 mužských pacientov s covidom, čiže takmer polovica. V skupine respondentov, ktorí neboli infikovaní, zaznamenalo tento symptóm 991 z 3196 osôb, čo predstavuje iba 31 percent.

Viac o téme: Bolesť hlavyPríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu