Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stres v práci môže aj zabíjať!

LONDÝN – Stres môže byť príčinou snáď všetkých existujúcich ochorení a môže dokonca zabíjať. Podľa britských odborníkov je nadmerná záťaž na pracovisku veľmi nebezpečná, pretože môže narušiť systémy ľudského tela tak, že sa organizmus zrúti. Najčastejšie stres postihuje kardiovaskulárny systém.

Epidemiológ Tarani Chandola z University College London vyhodnotil dáta z dlhodobého výskumu obsahujúceho pozorovania desiatich tisícok britských štátnych úradníkov. „Toto je prvá štúdia obsahujúca veľkú vzorku populácie, ktorá sleduje vplyvy stresu každodenného pracovného života na srdcové ochorenia. Jedným z problémov je, že ľudia pochybujú o tom, že by ich stres mohol postihovať na biologickej úrovni,“ uviedol Chandola.

Choroby srdca sú pritom najčastejším zabijakom. Príčinou sú tukové usadeniny, ktoré upchávajú cievy či pôsobenie ich krehnutie, ďalej vysoký krvný tlak, ktorý poškodzuje cievy, a mnoho ďalších faktorov.

U chronicky stresovaných ľudí, ktorí zažívajú každodenný tlak na pracovisku, bolo riziko vzniku ochorenia srdca o 68 % vyššie než u tých, ktorí majú pohodové zamestnanie. Najsilnejšie tento vzťah platí u ľudí mladších ako 50 rokov.

„Táto štúdia pridáva ďalšie dôkazy, že vzťah pracovného stresu a ochorenia srdca má príčinu biologickú,“ napísal Chandola v odbornom časopise European Heart Journal. Podľa neho vysvetľujú celý problém biologické a behaviorálne zmeny, teda zmeny v správaní. Stresovaní ľudia totiž častejšie jedia nezdravo, fajčia, pijú alkohol a vyhýbajú sa cvičeniu. Tieto faktory pritom prispievajú k rozvoji kardiovaskulárnych chorôb. Naviac sa pri strese do tela vyplavuje značné množstvo hormónu kortizolu, ktorý poškodzuje pri dlhodobomm pôsobení srdce a cievy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu