Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Operácia mozgu pomohla k počúvaniu Seana Paula

Kvôli Seanovi Paulovi podstúpila Stacey operáciu.
Kvôli Seanovi Paulovi podstúpila Stacey operáciu.

BRATISLAVA - Newyorským chirurgom sa podarilo vyliečiť zriedkavú poruchu u istej kanadskej ženy.

Stacey Gayle dostala epileptický záchvat vždy, keď počula hudbu od svojho obľúbeného interpreta, hip-hopera a reagge speváka, Seana Paula. Podstúpila zložitú operáciu mozgu, ktorá však bola úspešná a chirurgom sa podarilo odstrániť zriedkavú poruchu s názvom hudobno-génická epilepsia.

Dvadsaťpäťročná pracovníčka banky mávala denne viacero záchvatov, pre ktoré musela nechať svoju prácu a dokonca aj miesto v kostolnom speváckom zbore. Pred osemnástimi mesiacmi začala z tohto javu upodozrievať hudbu. Na istej oslave dostala záchvat, keď začula pieseň od Seana Paula a spomenula si, že to nebolo po prvýkrát, čo dostala záchvat pri počúvaní jeho hudby. S týmto podozrením predstúpila aj pred lekárov v nemocničnom centre v Long Islande.

Pri pesničke "Temperature" dostala až tri záchvaty po sebe. "Fakt, že spúšťacím mechanizmom jej záchvatov bola hudba, bol nanajvýš zaujímavý," uviedol vedúci operácie doktor Ashesh Mehta. V prvej časti operácie umiestnili asi 100 elektród do pravej strany jej mozgu, aby lokalizovali miesto abnormálnej aktivity. Operáciu ukončili vybratím elektród aj častí mozgu, ktoré spôsobovali záchvaty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu