Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Kanade sa objavil prvý prípad zriedkavej vírusovej nákazy: Vedci sú zmätení, zdroj neznámy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALBERTA - V centrálnej časti kanadskej Alberty potvrdili u jedného pacienta zriedkavý variant prasacej chrípky H1N2. Stalo sa tak po prvýkrát, že že tento vírus sa objavil u človeka. Vedcom sa doteraz nepodarilo určiť zdroj nákazy, kontakt so zvieratami v tomto prípade totiž vylúčili.

Hlavná lekárka provincie Alberta Deena Hinshawová a hlavný veterinár Keith Lehman vydali vyhlásenie, v ktorom informovali o pozitívnom teste na prítomnosť zriedkavej verzie vírusu Influenza A (H1N2). Ide o jediný prípad a obyvateľom tejto časti Kanady podľa nich nehrozí zvýšené riziko nákazy. Miestny vládny web uvádza, že tento variant chrípky sa vyskytuje v stádach ošípaných po celom svete, ale nejde o ochorenie prenášané potravinami a nesúvisí s konzumáciou bravčového mäsa. "Zdravotníci v spolupráci so zamestnancami z poľnohospodárstva a lesníctva začali vyšetrovanie v oblasti verejného zdravia s cieľom zistiť zdroj vírusu a overiť, či nedošlo k jeho šíreniu," píše sa na webe.

V Kanade sa objavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hinshawová v stredu uviedla, že pozitívny prípad bol potvrdený po tom, ako bola osoba testovaná na COVID-19. Podľa nej je totiž štandardnou praxou, že vzorky odobraté na testovanie na nový koronavírus podliehajú aj testovaniu na chrípku. Danému pacientovi lekári odporučili zostať doma desať dní. Keďže pacient mal začiatkom tohto roka pozitívny test na chrípku, boli vykonané ďalšie testovania na určenie konkrétneho kmeňa. Odborníci sa v súčasnosti snažia zistiť zdroj nákazy, pričom je v tomto prípade vylúčená súvislosť s bitúnkom alebo farmou. Vírus sa z človeka na človeka neprenáša ľahko a hoci sa vyskytli prípady prenosu z blízkeho kontaktu medzi dvoma ľuďmi, nepotvrdilo sa, že by sa šíril v širšej komunite. "Prípad je prvým z týchto variantov prasacej chrípky, ktoré boli zistené v Kanade a iba 27. na svete od roku 2005," doplnil Lehman.

Koronavírus postihuje ošípané.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskyt H1N2 nie je u ošípaných neobvyklý, niekedy sa vyskytuje u zvierat aj bez prejavov príznakov. Podľa veterinára však nemusia mať obyvatelia obavy, pretože prevádzka chovu ošípaných je dostatočne kontrolovaná. Hinshawová potvrdila, že zdravotníci sú už takmer hotoví s testovaním vzoriek na COVID-19, ktoré zároveň podliehajú testovaniu na chrípku a boli odobraté za posledné dva týždne. Občania v strednej Alberte dostanú možnosť testovania na chrípku v prípade, ak sa podrobia testovaniu na nový koronavírus.

Viac o téme: Prasacia chrípkaAlbertaH1N2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu