Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Unikátny objav pod Lidlom: Zákazníci to budú môcť obdivovať vždy, keď prídu nakúpiť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/RTÉ News)

DUBLIN - Obyvatelia Dublinu si môžu nakúpiť v miestnom Lidli s obrovským zážitkom. Archeológovia totiž pod supermarketom objavili pozostatky domu z 11. storočia, ktoré integrovali do dizajnu obchodu. Zákazníci tak môžu nahliadnuť do ruín prostredníctvom sklenených výplní na podlahe.

Archeológovia prednedávnom objavili zvyšky prastarého domu. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa nenachádzali priamo pod supermarketom Lidl na ulici Aungier Street v írskom Dubline. V záujme verejnosti tento nález vystavili, a to tak, že presklili časť podlahy, aby bolo na ruiny vidno. 

VIDEO Unikátny objav pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/RTÉ News)

Objavy z post-vikingskej éry sú podľa výskumníka Paula Duffyho pre Dublin netradičné. "V meste o ničom takom nevieme," uviedol. Zdá sa, že ruiny kedysi slúžili ako obývacia plocha pre rodinu. "Je to domáca štruktúra, takže to mohlo byť predmestie hiberno-severských Dublinčanov, ktorí boli v skutočnosti predkami Vikingov," priblížil Duffy. Z výkopov sa podarilo získať množstvo artefaktov, napríklad džbán na víno z 13. storočia. Zákazníci tiež budú môcť obdivovať pozostatky podzemnej pasce z 18. storočia, ktorá v minulosti tvorila súčasť divadla na ulici Aungier. 

VIDEO Unikátny objav pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/RTÉ News)

V obchode sa nachádzajú informačné tabule, ktoré umožňujú návštevníkom dozvedieť sa viac o fascinujúcej histórii tejto metropoly. "Je to jedinečná príležitosť pre ľudí, ktorí sa môžu prísť pozrieť na niečo zo stredovekého Dublinu, zatiaľ čo si urobia týždenný nákup," povedal zástupca írskeho Lidlu Vincent Cronolly. 

Viac o téme: LidlSupermarketDublinArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu