Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tohtoročný september priniesol rekord! A aj jednu veľmi zlú správu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Andrew Matthews)

PARÍŽ - Uplynulý mesiac bol globálne najteplejším septembrom od začiatku meraní v roku 1979. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zistenia programu Európskej únie pre diaľkový prieskum Zeme Copernicus.

September 2020 bol o pol stupňa Celzia teplejší než september 2019, ktorý vytvoril predchádzajúci teplotný rekord. Vedci sú presvedčení o tom, že rastúcu teplotu spôsobujú emisie skleníkových plynov. Výrazne teplejšie bolo minulý mesiac okrem iného v Arktíde, na Blízkom východe a v častiach Južnej Ameriky a Austrálie. Copernicus ďalej informoval, že arktický morský ľad je v súčasnosti na druhej najnižšej úrovni od začiatku satelitného pozorovania, čo vôbec nie je dobrá správa. 

Tohtoročný september priniesol rekord!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/ESA)

Očakáva sa, že rok 2020 bude pre Európu najteplejším v dejinách meraní. Horúčavy však trápia celý svet, tento rok Austrália a Kalifornia zaznamenali rekordné lesné požiare. Za ostatných dvanásť mesiacov bola priemerná teplota na Zemi takmer o 1,3 stupňa Celzia vyššia než pred priemyselnou revolúciou, čo je podľa družicového programu nebezpečne blízko limitu 1,5 stupňa Celzia, spomínaného v Parížskej klimatickej dohode. Priemyselná revolúcia prebehla v období rokov 1760-1840. 

Tohtoročný september priniesol rekord!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Služba Copernicus vydáva pravidelné správy o teplote vzduchu, stave ľadovcov a kolobehu vody. Vyhodnocuje dáta zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete. Tento rok sa zatiaľ každý mesiac zaradil medzi štyri najteplejšie v zaznamenanej histórii. V januári, máji aj septembri dokonca meteorológovia namerali vôbec najvyššie priemerné teploty. 

Viac o téme: SeptemberRekordPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu